Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

13 december 2005

Persuitnodiging: Milieubeleid klaar voor de toekomst?

Kan het milieubeleid effectiever door het bedrijfsleven meer verantwoordelijkheid te geven? Kunnen milieuvriendelijke innovaties de concurrentiepositie van Nederland versterken? Hoe kunnen decentrale overheden en de centrale overheid beter samenwerken? Woensdag 14 december tussen 17:30 en 19:30 uur gaan onder andere Elco Brinkman (Bouwend Nederland), Herman Mulder (ABN AMRO), Henk de Bruin (Philips), Warner Philips (Greencard Visa), Cees Oudshoorn (VNO NCW), Peter Verkuyl (Leaseplan), Jan van Beckhoven (gemeente Apeldoorn) en Colette Alma (VNCI) in de Grote Kerk in Den Haag met elkaar in debat over de rol van het bedrijfsleven en decentrale overheden in het milieubeleid.

De bijeenkomst is de vierde en laatste in een reeks debatten over de vernieuwing van het milieubeleid. De serie gesprekken levert input voor de Toekomstagenda Milieu die staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) februari 2006 naar de Tweede Kamer stuurt. Voorafgaand aan het debat in de Grote Kerk praat de Tweede Kamer tussen 15:00 en 17:00 uur in de Groen van Prinstererzaal over de Toekomstagenda.

Slimmer en moderner

Volgens staatssecretaris Van Geel is nieuw beleid nodig omdat het Nederlandse milieubeleid vastloopt. 'Willen we de huidige milieuproblemen oplossen, dan moet het milieubeleid slimmer en moderner,' aldus Van Geel. Het Kabinet heeft daarom begin oktober de Hoofdlijnennotitie Toekomstagenda Milieu naar de Tweede Kamer gestuurd. De komende maanden wordt op basis van de Hoofdlijnennotitie en discussie in de Tweede Kamer de Toekomstagenda Milieu in concrete acties uitgewerkt.

Traditionele reflexen

Parallel aan de uitwerking van de Hoofdlijnennotitie houdt Van Geel discussieavonden met topfunctionarissen uit het bedrijfsleven, kennisinstituten, maatschappelijke organisaties, burgers en overheden om 'frisse' nieuwe ideeën over milieubeleid te krijgen. Tijdens de avonden wordt over uiteenlopende onderwerpen gediscussieerd. Zo is er gesproken over de toenemende rol van de Europese Unie in het Nederlandse milieubeleid, het vertrouwen van burgers in het milieubeleid en heilige huisjes binnen het milieubeleid. 'Kritiek is tijdens deze avonden niet alleen mogelijk, maar zelfs gewenst. Vernieuwing lukt namelijk alleen als ook maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven meedoen,' aldus Van Geel. 'Zonder terug te grijpen naar traditionele reflexen, maar door mee te denken over nieuwe instrumenten die passen bij deze tijd, en bij het Europa van nu en morgen.'




Ministerie van VROM