Museon Den Haag

Persbericht

datum:
9 december 2005

inlichtingen:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / Julie Verhoeff (jverhoeff@museon.nl)

tel.
070-3381421 of 0616578515 / 070-3381432

Grootste vogel ter wereld in Museon

Het Museon in Den Haag presenteert een reconstructie van de grootste vogel die ooit heeft geleefd: de olifantsvogel (Aepyornis). Deze reconstructie maakt deel uit van 'Jouw wereld, mijn wereld', de nieuwe permanente tentoonstelling van het Museon, die op 14 december 2005 wordt geopend.

Olifantsvogel
"De olifantsvogel is de grootste vogel die ooit op aarde heeft geleefd", aldus Arno van Berge Henegouwen, conservator van het Museon. "Hij kon maar liefst drie meter hoog worden en woog ongeveer 450 kilo. Ook de grootte van zijn eieren is nooit geëvenaard. De eieren konden een gewicht van dertien kilo en een inhoud van zeven-en-een-halve liter bereiken, wat gelijk staat aan circa 150 kippeneieren. De vogel leefde op Madagascar en is relatief kort geleden uitgestorven, waarschijnlijk rond 1750. Langs de kust van Madagascar zijn botten en resten van eieren van de olifantsvogel gevonden."

Reconstructie

Op basis van de gevonden botten, publicaties van voor 1750 en wat er bekend is over de leefomgeving van de olifantsvogel heeft het Museon deze enorme loopvogel in San Francisco laten reconstrueren door Ron Holthuijsen in samenwerking met Van Gogh Modelmaking. De olifantsvogel behoort tot de orde van de Ratites, waar ook de struisvogel, de emu en de kiwi deel van uitmaken. De reconstructie heeft dan ook veel weg van een gigantische struisvogel. De vleugels van de olifantsvogel zijn klein en de poten zijn veel dikker dan die van een struisvogel. De vogel kon niet vliegen en naar alle waarschijnlijkheid geen lange afstanden rennen. Naast de reconstructie van de vogel heeft het Museon een echt Aepyornis-ei in zijn collectie.

Jouw wereld, mijn wereld
De reconstructie van de olifantsvogel en het echte ei zijn te zien in 'Jouw wereld, mijn wereld', de nieuwe permanente tentoonstelling van het Museon, die in juni 2005 wordt geopend. Op een moderne manier laat deze expositie zien hoe rijk onze wereld is aan natuurlijke en culturele diversiteit en wat onze rol is bij het in stand houden hiervan. De bezoeker neemt een duik in de diepte van de oceaan, komt oog in oog te staan met levensechte reconstructies van onze voorouders en voelt de dreiging van oorlog onder een regen van speren.

Zie vervolg

Samenwerking
De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door de volgende partners: Gemeente Den Haag
Fonds 1818
Mondriaan Stichting
Shell Nederland BV
Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum
Bernard van Leer Foundation
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Ministerie van Defensie
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Ministerie van VROM
Stichting Levi Lassen
Delta Lloyd Groep
ANWB Fonds
Houthoff Buruma
SKaN Fonds i.s.m. BankGiroloterij
Zonta Club Den Haag II
Z@pp

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4,- / volwassenen: 7,50 / 65+ Pashouders: 6,00
Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl