Museon Den Haag

Persbericht

datum:
9 december 2005

inlichtingen:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / Julie Verhoeff (jverhoeff@museon.nl)

tel. 070-3381421 of 0616578515 / 070-3381432

Mangroven in Museon: bijzonder, belangrijk en bedreigd

De nieuwe permanente tentoonstelling

'Jouw wereld, mijn wereld' is de naam van de nieuwe permanente tentoonstelling van het Museon, die vanaf 14 december 2005 is geopend. Op een hypermoderne manier laat deze expositie zien hoe rijk onze wereld is aan natuurlijke en culturele diversiteit en wat onze rol is bij het in stand houden hiervan. De bezoeker neemt een duik in de diepte van de oceaan, komt oog in oog te staan met levensechte reconstructies van onze voorouders en voelt de dreiging van oorlog onder een regen van speren. Het Museon wil de bezoeker met deze uitdagende tentoonstelling aanzetten tot denken. Het unieke entreebewijs geeft toegang tot een schat aan digitale informatie en interactieve toepassingen in het Museon, maar ook thuis. In 'Mangrove' kan de bezoeker afreizen naar bijzondere en belangrijke gebieden op aarde, de mangrovebossen. Voor dit onderdeel heeft het Museon samengewerkt met het Ministerie van Buitenlandse
Zaken/Ontwikkelingssamenwerking.

Aangepast aan extremen
Veel tropische en subtropische kusten zijn bedekt met mangrovebossen. Typerend voor deze fascinerende gebieden zijn de mangrovebomen met hun stelt- en ademwortels. Twee maal per dag worden de mangroven overstroomd met zout zeewater; bij eb staan ze vrijwel droog. Om te overleven hebben de planten zich moeten aanpassen aan deze extreme omstandigheden. In mangrovegebieden leven dan ook bijzondere plantensoorten die speciale voorzieningen hebben om het overtollige zout kwijt te raken. Daarnaast is er een grote diversiteit aan diersoorten. Een dier dat enkel in mangroven voorkomt, is de slijkspringer. Het is een vis die grotendeels buiten het water leeft. Bij eb gebruikt hij zijn borstvinnen als pootjes waarmee hij over de modder springt. Bij vloed dienen deze vinnen als zuignapjes en klimt hij ermee de boom in.
Omdat de mangroven lijken op onze Wadden, trekken veel Nederlandse vogels 's winters naar de mangrovegebieden in West-Afrika.

Belangrijk, maar bedreigd
Mangroven zijn niet alleen waardevol voor planten en dieren, maar ook voor de mens. Ze vormen een natuurlijke kustverdediging, en de vaak arme, plaatselijke bevolking is afhankelijk van de opbrengsten van de mangroven, zoals hout, honing, garnalen en medicijnen, die als voedsel en exportproduct dienen. Helaas worden veel mangrovegebieden bedreigd door vervuiling en grootschalige visserij. Bovendien worden veel van de bossen gekapt om plaats te maken voor industrieterreinen, woonwijken, kweekvijvers en hotels.

Zie vervolg

Om de overstromingen die als gevolg daarvan optreden, tegen te gaan moeten er vaak weer dure dijken aangelegd worden. Het hoofddoel van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking in de mangroven van Bangladesh is duurzame armoedebestrijding. Er wordt gestreefd naar een duurzame ontwikkeling van het mangrovegebied, die de bevolking structureel aan een bestaan helpt. Activiteiten die hieraan bijdragen zijn bijvoorbeeld het gebruik van goede visnetten, voorlichting over duurzaam houtgebruik en verbetering van de kwaliteit en de productie van de visvangst. Nederland heeft meegewerkt aan het totstandkomen van het National Water Management Plan, een overkoepelend kader voor een groot aantal programma's op het gebied van waterbeheer, onder andere in de mangroven.

Reis naar de mangroven
In het Museon maakt de bezoeker het getijdenverloop in de mangroven van Bangladesh mee. Een 9 meter breed lamellenscherm en natuurgetrouwe modellen van mangrovebomen, waarin allerlei dieren leven, tonen de dynamiek van een mangrovekust. Aan de takken van de bomen hangen vleermuizen. Ibissen en ijsvogels vliegen over en de trekvogels van de Wadden zoeken met hun snavels in de modder naar eten. Er is nog net een staart van een gevaarlijke zeekrokodil zichtbaar, die onder de modder is gedoken en even verderop weer bovenkomt. Op de grond lopen wenkkrabbetjes en er zijn zelfs levende slijkspringers in een speciaal aquarium!
De modellen voor deze opstelling zijn niet van echt te onderscheiden. Ze zorgen er samen met de geur- en geluidseffecten voor dat de bezoeker zich werkelijk in de mangroven waant.

Samenwerking
De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door de volgende partners: Gemeente Den Haag
Fonds 1818
Mondriaan Stichting
Shell Nederland BV
Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum
Bernard van Leer Foundation
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Ministerie van Defensie
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Ministerie van VROM
Stichting Levi Lassen
Delta Lloyd Groep
ANWB Fonds
Houthoff Buruma
SKaN Fonds i.s.m. BankGiroloterij
Zonta Club Den Haag II
Z@pp

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4,- / volwassenen: 7,50 / 65+ Pashouders: 6,00
Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl

zie vervolg