Museon Den Haag

Persbericht

datum:
9 december 2005

inlichtingen:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / Julie Verhoeff (jverhoeff@museon.nl)

tel.
070-3381421 of 0616578515 / 070-3381432

Monninksgier nu in Museon
Grootste gier in nieuwe permanente expositie 'Jouw wereld, Mijn wereld'

Op 14 december opent het Museon in Den Haag de nieuwe permanente expositie 'Jouw wereld, Mijn wereld' waarin de Monniksgier een opvallende verschijning is. De rol van de mens in het beheer en behoud van de rijkdom en diversiteit van natuur en cultuur is de rode draad van de expositie. Niet alleen de inhoud is eigentijds, er is ook voor een moderne presentatie gekozen. Het entreekaartje in de vorm van een digitale sleutel geeft op ieders belangstellingsgebied toegang tot zijn eigen wereld. Bovendien past deze sleutel ook op de computer thuis en kan via de persoonlijke website de expositie herbeleefd worden waarbij het bovendien mogelijk is om de database MuseOnline te raadplegen.

De Monniksgier in Vogelvlucht

Eén van de opvallende onderdelen van de nieuwe expositie is een grote schare vliegende vogels die opstijgt bij de oervogel in de buurt van de dinosaurussen. Door deze opstelling, waarin de Monniksgier is te zien, wordt een beeld gegeven van de enorme diversiteit onder vogels, zowel vroeger als nu. De oervogel markeerde een omslag in de evolutie van het leven. Zo omstreeks 200 miljoen jaar geleden kozen de eerste vliegende wezens met veren het luchtruim om daar de vliegende reptielen en de insecten gezelschap te houden. Een groot verschil met de andere vliegers was dat de nieuwkomers een constante lichaamstemperatuur konden handhaven. Terwijl onder hen de dinosaurussen van de aarde verdwenen ontwikkelden hun nazaten de vogels een grote verscheidenheid aan vormen.

Monniksgier

De Monniksgier (Aegypius monachus) is de grootste gier van Europa. De vogel leeft voornamelijk rond de Middellandse Zee, Centraal-Azië India en China. Deze donkergekleurde gier met enorme snavel wordt zo'n 1 meter lang, weegt tussen de 7 en 12,5 kilo en heeft een spanwijdte van 2,5 tot 3 meter. Hij eet allerlei dode dieren en bij gebrek hieraan doodt hij levende dieren zoals lammeren, marmotten, hazen en schildpadden. In Europa zijn er op het ogenblik nog ongeveer 1000 paren, die voornamelijk in Spanje leven. Onder andere in Frankrijk en op Mallorca zijn met succes herintroductieprogramma´s opgezet. De belangrijkste reden van achteruitgang is ontbossing.
De monniksgier is de grootste vliegende vogel die straks in het Museon te zien zal zijn als onderdeel van de vogelvlucht waar een groot aantal soorten van uiteenlopende grootte deel van uitmaken.

zie vervolg

Jouw wereld, mijn wereld
De Monniksgier is te zien in 'Jouw wereld, mijn wereld', de nieuwe permanente tentoonstelling van het Museon, die in juni 2005 wordt geopend. Op een moderne manier laat deze expositie zien hoe rijk onze wereld is aan natuurlijke en culturele diversiteit en wat onze rol is bij het in stand houden hiervan. De bezoeker neemt een duik in de diepte van de oceaan, komt oog in oog te staan met levensechte reconstructies van onze voorouders en voelt de dreiging van oorlog onder een regen van speren.

Samenwerking
Samenwerking
De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door de volgende partners: Gemeente Den Haag
Fonds 1818
Mondriaan Stichting
Shell Nederland BV
Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum
Bernard van Leer Foundation
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Ministerie van Defensie
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Ministerie van VROM
Stichting Levi Lassen
Delta Lloyd Groep
ANWB Fonds
Houthoff Buruma
SKaN Fonds i.s.m. BankGiroloterij
Zonta Club Den Haag II
Z@pp

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4,- / volwassenen: 7,50 / 65+ Pashouders: 6,-
Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl