Museon Den Haag

Persbericht

datum:
9 december 2005

inlichtingen:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / Julie Verhoeff (jverhoeff@museon.nl)

tel.
070-3381421 of 0616578515 / 070-3381432

De scheppende mens in Museon

de wereld van kunst, klank en koken

Het Museon in Den Haag daagt bezoekers uit om met andere ogen naar uitingen van creativiteit te kijken. In een opstelling over 'de scheppende mens' wordt niet alleen aandacht besteed aan beeldende kunst, maar ook aan koken en muziek. De scheppende mens is onderdeel van 'Jouw wereld, mijn wereld', de nieuwe permanente tentoonstelling van het Museon, die vanaf 14 december 2005 is te bezoeken.

Kunst
De manier waarop de kunstvoorwerpen opgesteld zijn, is niet alledaags. Ze zijn namelijk niet gerangschikt naar herkomst, maar naar thema. Dit geeft de bezoeker de mogelijkheid om naturalistische, expressionistische, surrealistische of abstracte kunstvormen van over heel de wereld met elkaar te vergelijken. De enige tekstuele informatie die de bezoeker krijgt, is de naam van de stroming en een bijpassend citaat van een beroemdheid als Picasso of Voltaire. Zo woren bezoekers gestimuleerd eerst naar de voorwerpen te kijken en zelf na te denken over kunst. Wie toch meer achtergrondinformatie wil, komt ook aan zijn trekken. Op touch-screens kunnen bezoekers meer informatie verkrijgen over de objecten en hun context.

Klank en koken
De muziekopstelling toont uiteenlopende muziekinstrumenten, opnieuw niet gerangschikt naar herkomst, maar naar type. Met een interactieve software- toepassing komt de bezoeker meer te weten over het gebruik van de instrumenten en hun klank. Bovendien kunnen bezoekers zelf ritme- en melodie-oefeningen doen. Ook koken is een uiting van culturele waarden. Rond Berber aardewerk uit Marokko en Surinaams aardewerk uit de collectie van koningin Juliana wordt aandacht besteed aan culinaire diversiteit. Daarnaast worden bezoekers uitgedaagd zelf virtueel te koken om zo kennis te maken met niet-westerse bereidingswijzen en recepten, maar pas op: ook virtuele gerechten kunnen mislukken!

zie vervolg

Jouw wereld, mijn wereld
'Jouw wereld, mijn wereld' is de nieuwe permanente tentoonstelling van het Museon, die op 14 december 2005 wordt geopend. De expositie toont hoe rijk onze wereld is aan natuurlijke en culturele diversiteit en wat onze rol is bij het in stand houden hiervan. De bezoeker neemt een duik in de diepte van de oceaan, komt oog in oog te staan met levensechte reconstructies van onze voorouders en voelt de dreiging van oorlog onder een regen van speren.

Samenwerking
De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door de volgende partners: Gemeente Den Haag
Fonds 1818
Mondriaan Stichting
Shell Nederland BV
Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum
Bernard van Leer Foundation
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Ministerie van Defensie
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Ministerie van VROM
Stichting Levi Lassen
Delta Lloyd Groep
ANWB Fonds
Houthoff Buruma
SKaN Fonds i.s.m. BankGiroloterij
Zonta Club Den Haag II
Z@pp

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4,- / volwassenen: 7,50 / 65+ Pashouders: 6,-
Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl