Museon Den Haag

Persbericht

datum:
9 december 2005

inlichtingen:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / Julie Verhoeff (jverhoeff@museon.nl)

tel.
070-3381421 of 0616578515 / 070-3381432

5 meter lange Andrewsarchus herleeft in Museon

Op 14 december 2005 opent het Museon de nieuwe vaste tentoonstelling 'Jouw wereld, Mijn wereld' en onthult dan de grandioze reconstructie van de Andrewsarchus. Dit enorme prehistorische dier leefde tussen de 30 en 60 miljoen jaar geleden en is al eerder virtueel tot leven gebracht door de BBC-televisieserie 'Walking with Beasts'.

Schedel

Een schedel in het American Museum of Natural History in New York is het enige overblijfsel van dit grote landroofdier. De schedel die tijdens een expeditie in Mongolië is ontdekt door Andrews is 83 centimeter lang. Het hele dier moet minstens vijf meter lang zijn geweest. Het is een belangrijk fossiel. Het hoort tot een groep zoogdieren die de voorouders zijn van veel soorten die we nu om ons heen zien.

Wolf?

Andrewsarchus lijkt op een reusachtige wolf. Maar de schedel en het gebit vertonen weinig overeenkomsten. Omdat ze beide min of meer dezelfde leefwijze hebben lijken ze veel op elkaar. Uit onze tijd kennen we dit verschijnsel, parallelle evolutie genoemd, van de wolf, Canis lupus, en de buidelwolf, Thylacinus cynocephalus, die in Tasmanië, Australië en Nieuw Guinea leefde.

Hoefdier?

Koeien en paarden zijn hoefdieren. Het is wel het laatste waar je aan zou denken bij het zien van dit verschrikkelijke dier. De hoefdieren van nu hebben vleesetende voorouders, de Mesonychiden, die wel wat leken op wolven, maar daarvan verschilden door hun korte poten en langgerekte rug en kop. Nog vreemder voor ons moderne mensen is dat deze roofdieren aan elke poot vijf hoefjes hadden die ze gebruikten als klauwen. Hoewel schedel en gebit van Andrewsarchus en Mesonychiden op elkaar lijken zijn ze toch geen verwanten van elkaar.

Walvis?

Merkwaardig genoeg zijn er ook overeenkomsten met walvissen. Een van de eerste walvissen is Pakicetus, die 50 miljoen jaar geleden leefde langs de oevers van de Tethyszee waar nu Pakistan ligt. Deze oerwalvis had een lange rug, een lange platte kop en korte poten. DNA-onderzoek laat zien dat walvissen wel verwant zijn aan nijlpaarden.

De reconstructie

De Andrewsarchus is door de Belgische kunstenaar Dirk Claesen in samenwerking met de geologen van het Museon gereconstrueerd. Vanaf het eerste schetsontwerp tot aan het uiteindelijke driedimensionale resultaat is 6 maanden gewerkt.

zie vervolg

Jouw wereld, mijn wereld
De Andrewsarchus is te zien in 'Jouw wereld, mijn wereld', de nieuwe permanente tentoonstelling van het Museon. Op een moderne manier laat deze expositie zien hoe rijk onze wereld is aan natuurlijke en culturele diversiteit en wat onze rol is bij het in stand houden hiervan. De bezoeker neemt een duik in de diepte van de oceaan, komt oog in oog te staan met levensechte reconstructies van onze voorouders en voelt de dreiging van oorlog onder een regen van speren.

Samenwerking
De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door de volgende partners: Gemeente Den Haag
Fonds 1818
Mondriaan Stichting
Shell Nederland BV
Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum
Bernard van Leer Foundation
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Ministerie van Defensie
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Ministerie van VROM
Stichting Levi Lassen
Delta Lloyd Groep
ANWB Fonds
Houthoff Buruma
SKaN Fonds i.s.m. BankGiroloterij
Zonta Club Den Haag II
Z@pp

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4,- / volwassenen: 7,50 / 65+ Pashouders: 6,00
Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl