Museon Den Haag

Persbericht

datum:
9 december 2005

inlichtingen:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / Julie Verhoeff (jverhoeff@museon.nl)

tel.
070-3381421 of 0616578515 / 070-3381432

Energie in Museon

Deelexpositie in nieuwe tentoonstelling 'Jouw wereld, Mijn wereld'

Het verwarmt onze huizen en brengt licht waar we willen. Het geeft vrijheid van beweging en maakt wereldwijde communicatie mogelijk. Energie is een even vanzelfsprekende als onmisbare peiler onder onze samenleving. Toch zal de energievoorziening in de komende eeuw radicaal veranderen, want het klimaat verandert en de olieprijs stijgt. Met de dag wordt meer duidelijk dat fossiele brandstoffen niet duurzaam zijn. Nu nog komt 80 procent van de wereldenergie uit olie, gas en kolen. Maar de komende generaties zullen hun energiebehoefte anders moeten invullen. Hoe dan? Daarover gaat de Museon tentoonstelling 'Alle energie is zonne-energie', die onderdeel is van de nieuwe vaste expositie 'Jouw wereld, Mijn wereld' die vanaf 14 december 2005 kan worden bezocht.

Zon

Het vertrekpunt is de zon, als wandvullende foto op de achtergrond. Van daaruit vertrekken, als zonnestralen, de vier energiepaden: het koolstofpad, windenergie, stralingsenergie en kernenergie. Ieder pad behandelt de vorming, de winning, de omzetting en de specifieke bezwaren van de betreffende energiesoort. Daarnaast is er aandacht voor innovaties in de opwekking van energie en in slimme toepassingen. Uit elk van de vier energiepaden ontspringen leidingen voor brandstof en elektriciteit. Samengevoegd voeden ze de aarde met energie.

Interactiviteit

De tentoonstelling is gelaagd. Interactieve opstellingen maken voor kinderen op een intuïtieve manier de inhoud toegankelijk. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe elektriciteit ontstaat en hoe windkracht werkt. Wetenschappelijk geïnteresseerden ontmoeten er enkele van de grote geesten die de grondslagen hebben gelegd voor de huidige energietechniek: Albert Einstein, Richard Feynman, Antoine Lavoisier, Julius Robert von Mayer, Marie Curie en Michael Faraday.

Energiewinning

Het koolstofpad behandelt de energiewinning uit verbranding: hoe ontstaan olie en gas, hoe kom je olie- en gasvelden op het spoor en hoe maak je er de brandstoffen van waar de markt naar vraagt. De uitdaging is hier hoe brandstof duurzaam te maken en het hoofd te bieden aan de uitstoot van het broeikasgas CO2. Is opslag van CO2 een oplossing, of ligt de toekomst bij biologische brandstoffen? Het windpad begint bij de watermolens die Nederland droog maalden en eindigt bij het offshore windpark voor de kust. Leven van de wind, het klinkt prachtig maar wat als het niet waait of juist te hard? Het stralingspad gaat de verschillende manieren na om zonnestraling om te zetten in elektriciteit. Hoe doe je dat zo goedkoop en efficiënt mogelijk met een apparaat dat liefst zo lang mogelijk meegaat?

zie vervolg

Kernenergie

Het kernenergiepad laat zien hoe een kerncentrale grote hoeveelheden energie opwekt zonder daarbij CO2 te produceren. Maar ook hier gelden bezwaren: veiligheid en radioactief afval. Of zal kernfusie uitgroeien tot een bruikbare energiebron?
Onder druk van de klimaatproblematiek en het besef van de eindigheid van fossiele brandstoffen worden er op diverse plaatsen specifieke bronnen aangeboord van alternatieve en duurzame energie. Een speciaal eiland geeft hiervan een overzicht waar ondermeer getijdencentrales, aardwarmte, zeestromingen en de winning van elektriciteit uit de combinatie van zout en zoet water de revue passeren.
Ook in het gebruik van energie zijn er innovatieve ontwikkelingen. In het toepassingsdeel komt brandstofcel aan de orde (CO2-vrije omzetting van waterstof in elektriciteit) en een futuristische waterstoffiets.

Samenwerking

De tentoonstelling werd geschreven door wetenschapsjournalist Jos Wassink in samenwerking met Arno van Berge Henegouwen, Ruud Hisgen en Anne Zandstra. Hoofdsponsor is Shell Social Investments. Architect Cor van Hillo tekende voor de vormgeving en firma Bruns maakte de maquettes. Industrieel ontwerper Sander ten Hoopen maakte de waterstoffiets en vormgever Seger van Wijk de animaties. Met dank aan de vele personen en instanties voor het leveren van kennis, voorwerpen, video's, programmatuur en afbeeldingen.

Jouw wereld, mijn wereld
Alle energie is zonne-energie is te zien in 'Jouw wereld, mijn wereld', de nieuwe permanente tentoonstelling van het Museon, die vanaf 14 december 2005 toegankelijk is. Op een moderne manier laat deze expositie zien hoe rijk onze wereld is aan natuurlijke en culturele diversiteit en wat onze rol is bij het in stand houden hiervan.

Samenwerking
De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door de volgende partners: Gemeente Den Haag
Fonds 1818
Mondriaan Stichting
Shell Nederland BV
Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum
Bernard van Leer Foundation
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Ministerie van Defensie
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Ministerie van VROM
Stichting Levi Lassen
Delta Lloyd Groep
ANWB Fonds
Houthoff Buruma
SKaN Fonds i.s.m. BankGiroloterij
Zonta Club Den Haag II
Z@pp

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4,- / volwassenen: 7,50 / 65+ Pashouders: 6,-
Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

zie vervolg
Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl