Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB: Kinderzitjes steeds beter

Den Haag, 14 december 2005

Uit de ANWB-test blijkt dat er steeds meer veilige kinderzitjes zijn. Waar een paar jaar geleden diverse zitjes nog ronduit onveilig waren scoren steeds meer zitjes nu de beoordeling 'goed'. Voor elke leeftijdsgroep zijn nu goede zitjes te koop.

Kinderen tot 1,35 meter moeten vanaf 1 maart 2006 verplicht in een kinderzitje, zowel voorin als achterin de auto. Maar welk zitje is goed? De ANWB geeft in het januarinummer van de Kampioen(die vanaf vandaag verschijnt) een volledig testoverzicht van 31 gangbare kinderzitjes.

Er is getest op veiligheid, gebruiksgemak en comfort, waarbij veiligheid en gebruiksgemak doorslaggevend zijn voor het testoordeel, want een kinderzitje kan nog zo veilig zijn, als het verkeerd gemonteerd of gebruikt wordt, kan het niet goed beschermen bij een botsing.

In de Kampioen staan de zitjes gerangschikt per leeftijdsgroep.

De beste kinderzitjes van Nederland zijn nu de Maxi Cosi CabrioFix (Isofix zitje), de Römer Baby Safe Plus Isofix (Isofix), de Römer Baby Safe Plus, de Baby Relax Mimas, de Maxi-Cosi Cabrio, de Bébé Confort Creatis en de Recaro Young Profi, allen in groep 0+ (baby's tot 13 kg).

In de gecombineerde groep 0+/I (baby's én peuters tot 18 kg) is de Ellermeyer Royal XL Fix (Isofix) de beste.

In groep I (Hele kleintjes en peuters van 9 tot 18 kg) winnen de Römer Duo Plus (Isofix), de Maxi Cosi Priorifix (Isofix), Römer King TS, de Römer King TS Plus en de HTS Besafe iZi Comfort.

In groep II/III (kinderen van 15 tot 36 kg) winnen de Maxi-Cosi Rodi XP, de Römer VIP en de Römer Kid.

Op 1 maart 2006 gaan in Nederland nieuwe regels voor het gebruik van veiligheidsgordels in. Voor het vervoer van kinderen in de auto houdt dat het volgende in:


· Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten altijd in een passend en goedgekeurd (ECE 44/03 of ECE 44/04) kinderzitje of een zittingverhoger.


· De driepuntsgordel als heupgordel gebruiken mag niet meer. Driepuntsgordels zijn hier niet voor gemaakt en bieden dan onvoldoende veiligheid. Dan bestaat de kans dat het kind met zijn hoofd tegen dashboard of stoelleuning klapt en levensgevaarlijk gewond raakt.


· Kinderen jonger dan drie jaar mogen niet vervoerd worden in een auto zonder gordels achterin.


· Een kind ouder dan drie jaar behoeft voorlopig nog, ook al zijn is het kleiner dan 1,35 meter, op de achterbank in een kinderzitje, als daar al twee kinderzitjes of zittingverhogers in gebruik zijn en er voor een derde zitje geen ruimte is. Dit kind moet dan wel in de autogordel.


· Wie groter is dan 1,35 meter moet de normale veiligheidsgordel van de auto gebruiken.


· In touringcars moeten kinderen ouder dan drie jaar de gordel gebruiken. Kinderen tot drie jaar mogen los vervoerd worden.


· Losse gordelgeleiders mogen in principe niet gebruikt worden.


· Vanaf mei 2008 mogen er niet meer mensen op de achterbank dan er gordels zijn.

De ANWB is steeds nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe regels voor grote verkeersveiligheid. Een uitgebreide verklaring van de nieuwe regels voor het gebruik van gordels is te vinden op anwb.nl (zoek op 'rechtshulpwijzer'). Voor advies of vragen kunnen ANWB-leden ook bellen met ANWB Rechtshulp, tel. 070-3147788.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)