Gemeente Capelle a/d IJssel

Melders van graffiti beloond met taart

Taart voor de 800ste melding

Foto: gemeente Capelle aan den IJssel

Op 8 december werd Hugo Boel, medewerker van het Informatiecentrum, verrast door wethouder Tineke Keuzenkamp. Hij had melding gedaan van graffiti op een huisje van Casema. Omdat hij de 800^e melder was, heeft hij als dank voor zijn melding een taart ontvangen. De melders van de 900^e en 1.000^e graffiti zijn op 9 december beloond met een taart. Bij beide meldingen betrof het graffiti op een schoolgebouw.

Scholen zijn helaas een dankbaar doelwit van graffitivandalen. De gemeente krijgt dan ook zeer regelmatig melding van vervuiling op scholen. De melders, medewerkers van basisschool de Catamaran en de Montessorischool, zijn tevreden over de manier waarop de graffiti wordt aangepakt.

De gemeente is in november 2004 van start gegaan met het huidige graffitibeleid. Om het melden van graffiti te stimuleren, is toen besloten om aan elke honderdste melder een taart te overhandigen.

Veel mensen hebben de weg naar het Informatiecentrum weten te vinden. In een jaar tijd zijn ruim 1.000 meldingen van graffitivervuiling gedaan. Nu er tien taarten zijn uitgedeeld, heeft de gemeente besloten om te stoppen met de actie. Maar ondanks dat er geen beloning meer aan verbonden is, verzoeken wij u wel om vooral te blijven melden! Zonder uw melding weten wij niet waar graffiti aanwezig is en wordt de graffiti dus niet verwijderd!

Aanpak graffiti

De gemeente heeft een contract afgesloten met City Service Nederland om graffiti op

gemeentelijke eigendommen schoon te laten maken tegen een zeer gunstig tarief van 7,50 per

vierkante meter, na melding bij het Informatiecentrum. De gemeente ziet de verwijdering en bestrijding

van graffiti als een gedeelde verantwoordelijkheid. Ook particulieren en bedrijven kunnen daarom

tegen hetzelfde tarief een contract afsluiten via de gemeente.

Na melding volgt snelle verwijdering (racistisch binnen 1 dag, overige graffiti binnen 3 dagen).

Van elke graffiti wordt, voordat deze wordt verwijderd, een digitale foto gemaakt om daarmee daders

te kunnen aanpakken. Iedereen kan graffitivervuiling bij het Informatiecentrum melden, telefoon 010-

2848484.

Graffitibarometer


1 november 2005 - 1 december 2005

Wat geeft de barometer aan?

De graffitibarometer van december

Meldingen : 331 graffitimeldingen ontvangen door het Informatiecentrum

Verwijderingen : 288 verwijderde graffiti

Ter vergelijking : In oktober waren er 182 meldingen en zijn er 180

verwijderd
In september waren er 150 meldingen en zijn er 140 verwijderd

Verklaring lager aantal verwijderingen

Alleen de graffiti op objecten en panden die eigendom zijn van de gemeente of van particulieren en bedrijven, die deelnemen in het schoonmaakcontract van de gemeente met City Service Nederland, wordt verwijderd. Omdat niet voor alle objecten en panden een contract is afgesloten, zijn er maandelijks meer meldingen dan dat er graffiti is verwijderd.

Contracten

Tot nu toe hebben 89 instanties een contract afgesloten, te weten:

24 particulieren, 29 Verenigingen van Eigenaren, 2 stichtingen, 2 beheerders van een winkelcentrum, 2 kerkbesturen, 25 particuliere bedrijven/kantoren, 2 horecaondernemers, een gezinsvervangend tehuis, een theater en een organisatie voor seniorenhuisvesting.

Daarnaast hebben een woningbouwvereniging, 2 particulieren, 3 bedrijven en een administratiekantoor namens verschillende Verenigingen van Eigenaren belangstelling getoond voor het afsluiten van een contract.

Meer weten?

Benader Rob Velthoen, unit Accommodatiebeheer, telefoon 010-2848676 of e-mail: r.h.velthoen@capelleaandenijssel.nl of Sandra Janssen, telefoon 010-2848624 of e-mail: s.janssen@capelleaandenijssel.nl