Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 14 dec 2005


Onduidelijke regels overheidsaanbestedingen jagen samenleving en ondernemers op kosten

Deelnemen aan overheidsaanbestedingen brengt het bedrijfsleven grote problemen en hoge kosten. De meest gehoorde klacht is dat er veel verschillen bestaan in aanbestedingsprocedures. Dat is ook het geval als aanbestedingen door één bepaalde overheid worden uitgevoerd. Verder lijken overheden weinig inzicht te hebben in de wijze waarop ondernemers tot een goede offerte komen. De overheid staat nauwelijks stil bij de hoge kosten die ondernemers voor offertes moeten maken.

Zorgelijk
Dit blijkt uit een enquête die FME onlangs onder haar leden heeft gehouden naar hun ervaringen met aanbesteding van opdrachten door overheden. Het resultaat hiervan baart FME grote zorgen. Omdat op dit moment een nieuwe Aanbestedingswet in de maak is heeft FME minister Brinkhorst van Economische Zaken vandaag in een brief gevraagd een gesprek met FME aan te gaan om gezamenlijk een oplossing voor deze problematiek te vinden.

Schrijnende gevallen
De ervaringen van de aanbieders die zijn ondervraagd beslaan een breed scala aan opdrachten en overheidsinstanties. De aanbieders hebben een groot aantal schrijnende gevallen genoemd. Een voorbeeld hiervan is een aanbieder die aangaf dat hij in één jaar aan ongeveer 60 aanbestedingen niet heeft kunnen meedoen vanwege een ervaringseis die stelt dat een bedrijf alleen in aanmerking komt voor het bouwen van een bepaalde installatie als dat bedrijf in de drie voorgaande jaren dezelfde installaties heeft gebouwd. Voor nieuwe spelers op de markt, mogelijk betere en goedkopere, is zo geen ruimte. Zulke regels bij overheidsaanbestedingsprocedures kunnen de samenleving onnodig en onterecht op kosten jagen.

Aard klachten
De klachten betreffen voornamelijk onduidelijke, onredelijke en disproportionele criteria en onduidelijke wegingsargumenten. De meest gehoorde klacht is echter dat er veel verschillen bestaan in de spelregels tussen de verschillende aanbestedingsprocedures. Dat geldt niet alleen voor aanbestedingen die door verschillende overheden worden uitgevoerd, maar ook voor de aanbestedingen die uitgaan van één bepaalde overheid.

Voorstellen ter verbetering
De ondervraagde aanbieders hebben voorstellen aangedragen om de problemen op te lossen. Zo vinden ze onder meer dat er een verbetering moet optreden van de professionaliteit van (in het bijzonder lagere) overheden, dat de verschillende manieren van aanbesteden moeten worden geharmoniseerd en dat er bij de opstelling van bestekken beter moet worden nagedacht over de praktische kant van selectiecriteria. Overheden dienen erop te letten dat criteria redelijk zijn en er dient meer transparantie te komen en dus voldoende inzicht in de selectie- en gunningscriteria en vooral de weging daarvan.

Mening FME
FME is van oordeel dat de problemen van aanbieders zeer serieus moeten worden genomen. Het bedrijfsleven heeft behoefte aan een heldere aanbestedingswet waarin de aanbestedingspraktijk goed wordt geregeld. Dit zal zowel publieke middelen besparen als kosten voor het bedrijfsleven.

Vereniging FME-CWM, mr. Marlies Eshuis, 079 - 353 12 88 of drs. Tom van der Maas (afdeling Communicatie), 079 - 353 13 67, tma@fme.nl