Gemeente Hilversum

Hilversums parkeersysteem voldoet aan doelstellingen

13 december 2005
Het eind 2003 ingevoerde parkeersysteem van betaald parkeren met medegebruik door vergunninghouders voldoet in alle opzichten aan de belangrijkste doelstellingen. Dat constateert het College van Burgemeester en Wethouders van Hilversum in de Evaluatie Regulering Openbare Parkeercapaciteit.

Vijf hoofddoelstellingen
De belangrijkste vijf doelstellingen zijn gehaald, aldus het College. Het parkeersysteem biedt meer keuzevrijheid, het leidt niet tot lang parkeren in woonwijken, het is éénduidig voor de automobilist, het is goed uitvoerbaar en geschikt voor uitbreidingen.

Knelpunten/aanbevelingen
De evaluatie signaleert nog wel een paar kleine knelpunten. Een voorbeeld daarvan is dat de toegezegde bewoners-chipkaart, die de bestaande schrapkaarten voor bezoekers moet vervangen, nog steeds niet ingevoerd. De introductie ervan ondervindt vertraging door een technisch probleem bij het geschikt maken van alle parkeerautomaten voor deze nieuwe betaalmogelijkheid.
Verder constateert de evaluatie dat het vrijwilligerswerk in parkeergebieden in de problemen komt. Als voorbeeld geldt het Pinetum dat vreest, als gevolg van het betaald parkeren, niet langer voldoende vrijwilligers te kunnen mobiliseren. Het College stelt daarom voor om artikel 7 van de Parkeerverordening zo te wijzigen dat vrijwilligers van aangewezen instellingen straks net als het bezoek van bewoners tegen een goedkoop tarief kunnen parkeren.
De evaluatie plaatst ook de kanttekening dat in het centrumgebied opnieuw een wachtlijst voor (bewoners)vergunningen is ontstaan.

Procedure
De Evaluatie Regulering Openbare Parkeercapaciteit wordt op maandag 23 januari 2006 besproken door de raadscommissie Verkeer en Buurt.