Gemeente Hilversum

Voorkeuzerotonde voor nieuwe ingang Media Park

13 december 2005
De nieuwe ingang van het Media Park wordt komend voorjaar bij de kruising Lage Naarderweg/Sumatralaan aangesloten op een zogenaamde voorkeuzerotonde, een rotonde met turbo-achtige elementen. De aanleg van deze rotonde vormt in 2006 het eerste uitvoeringsproject uit het Integraal Bereikbaarheidsplan Hilversum e.o, dat beoogt de doorstroming te verbeteren op vier aanrijroutes naar het Media Park. Burgemeester en Wethouders hebben het Voorlopig Ontwerp 'Toegang Media Park-rotonde Sumatralaan' deze week vrijgegeven voor inspraak.

Voorkeuzerotonde
Tijdens een informatieavond in maart werd de omwonenden van het Media Park voor de kruising Sumatralaan/Lage Naarderweg een tweestrooksrotonde in het vooruitzicht gesteld. Maar TCN Properties, eigenaar van het grootste deel van het Media Park, verwachtte dat een tweestrooksrotonde 'voor zijn deur' een rommelige verkeerssituatie zou veroorzaken. Dat zou kunnen gebeuren als de auto's op de binnenstrook de buitenstrook zouden kruisen om de inrit van het Media Park te kunnen nemen. Daarom hebben de ontwerpers voor een 'turboachtige'oplossing gekozen met deels gescheiden rijstroken. Vanaf de kant van de Sumatralaan en vanuit het centrum via de Lage Naarderweg moeten automobilisten straks op de rotonde voorsorteren voor ofwel Bussum via de buitenste strook ofwel de ingang van het Media Park via de binnenste strook. Aan de kant van de ingang van het Media Park ontstaat daardoor nog maar één strook, waarop autoverkeer vanuit Bussum direct aantakt.
De ruimte van de oorspronkelijke tweede strook wordt aan die kant uitgevoerd als rammelstrook, omdat de rotonde ook doorgang en ruimte moet bieden aan de bijzondere transporten van zwaar spoormateriaal van Railpro van Crailo via het Den Uylplein naar de A1.

Voorrang
Fietsers en voetgangers krijgen op de rotonde voorrang. De fietsstroken en de zebrapaden op de rotonde worden in rood asfalt uitgevoerd. Verder komt er langs de Sumatralaan vanaf de rotonde in de richting van de Insulindelaan aan beide zijden een vrijliggend fietspad.
De rijbanen van zowel de rotonde als de aantakkende wegen worden uitgevoerd in steenmastiekasfalt (SMA), zoals de meeste hoofdontsluitingswegen in Hilversum. De trottoirs krijgen tegels met een basaltsplitlaag.

Instituut voor Beeld en Geluid
De aanleg van de rotonde loopt vooruit op de ingebruikname na de zomer van 2006 van het in aanbouw zijnde Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
De entree van het Media Park zal een belangrijke gedaanteverandering ondergaan door de komst van het instituut en door de plannen om de kopse kant van de belendende studio om te bouwen tot een kantorencomplex voor Talpa. Beide gebouwen komen met hun representatieve buitenruimte prominent aan het rotondeplein te liggen. Aan de kant van de Sumatralaan verdwijnen de hekken. De tuin van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid zal daarbij zowel ruimtelijk als functioneel deel gaan uitmaken van de Sumatralaan. Zo zal het voetpad aan de kant van het Media Park op ruime afstand van de rijbaan door de landschappelijk vormgegeven tuin lopen. De bomenrij aan de kant van de huizen blijft in zijn geheel gehandhaafd. Aan de kant van het Media Park verdwijnen vier esdoorns. Van de 19 kastanjebomen bij de huidige ingang van het Media Park kunnen er 11 blijven staan.

Inspraakavond
De inspraakavond over het Voorlopig Ontwerp 'Toegang Media Park - rotonde Sumatralaan' wordt gehouden op woensdag 21 december om 20.00 uur in School De Wegwijzer, Sumatralaan 40.
De termijn voor schriftelijke inspraakreacties sluit op vrijdag 27 januari 2006.

Procedure/uitvoering
Naar verwachting zal de raadscommissie Verkeer en Buurt in zijn vergadering van 27 februari 2006 het Definitief Ontwerp voorgelegd krijgen.
Meteen daarna beginnen op het terrein van het Media Park de voorbereidende werkzaamheden. Volgens de planning wordt de rotonde voor de zomer opgeleverd. De speciale busstrook op de Lage Naarderweg naar de rotonde toe wordt pas in 2007 aangelegd.