PERSBERICHT - 2005-12-14

Nederland een jaar lang in de ban van beroemdste oude meester

Koningin vandaag in Leiden bij opening Rembrandtjaar

In aanwezigheid van koningin Beatrix geeft mr. J.M. Hessels, voorzitter van de Stichting Rembrandt 400, vandaag het landelijk startsein voor Rembrandt 400 in 2006. Met de opening van de tentoonstelling 'Rembrandts Moeder, mythe en werkelijkheid' in Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden wordt het herdenkingsjaar feestelijk geopend..

Hessels: 'Als beschermvrouwe onderstreept H.M. de Koningin het belang het het Rembrandt herdenkingsjaar en de bijzondere tentoonstellingen en evenementen die daarin zullen plaatsvinden. Het gehele jaar worden uitzonderlijke evenementen in Nederland georganiseerd. Niet alleen de werken van Rembrandt zijn te zien, maar ook de mens achter de schilder, etser en tekenaar komt aan bod. De steden Amsterdam en Leiden staan centraal tijdens dit herdenkingsjaar.

Rembrandts Moeder openingstentoonstelling
Jetteke Bolten, directeur Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden: 'Wij zijn er bijzonder trots op dat met de tentoonstelling 'Rembrandts Moeder, mythe en werkelijkheid' het Rembrandt 400 jaar wordt geopend. Rembrandts Moeder is één van de hoogtepunten van het kernprogramma. De tentoonstelling toont aan de hand van 42 schilderijen, 22 etsen en 3 tekeningen niet alleen de mythe rond Rembrandts familieleden, maar ook zijn fascinatie voor het weergeven van ouderdom.

De xpositie is de eerste van drie bijzondere Rembrandt tentoonstellingen in Stedelijk Museum De Lakenhal. 'Rembrandt de Verteller, Etsen uit de vezameling Frits Lugt' en 'Rembrandts Landschappen' zijn de twee overige grote tentoonstellingen. Daarnaast is het hele jaar door een inleidende presentatie te bezichtigen over Rembrandts leven en werk in Leiden. En in elkaar afwisselende exposities toont De Lakenhal hoe Rembrandt tot op de dag van vandaag kunstenaars in hun werk inspireert.

Leiden klaar voor Rembrandt 400
In Rembrandts geboortestad Leiden vinden het hele jaar door tal van activiteiten plaats. De gemeente verwacht dan ook een grote toestroom van (inter)nationale toeristen en dagjesmensen. In Leiden, waarvan grote delen nog vrijwel onveranderd zijn sinds de geboorte van Rembrandt, leefde en werkte hij gedurende de eerste 25 jaar van zijn leven.

Organisatie
De coördinatie van het programma Rembrandt 400 en de (inter)nationale promotie daarvan is in handen van de Stichting Rembrandt 400. In het bestuur van de stichting zijn onder meer vertegenwoordigd: het Rijksmuseum, Museum het Rembrandthuis, de gemeente Leiden en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Bijlage: Overzicht alle activiteiten Rembrandtjaar in Leiden en Amsterdam

Noot voor de redactie,