Nederlands Uitgeversverbond

Reprorecht en bedrijfsleven bereiken overeenstemming over verlenging regeling

P E R S B E R I C H T

Stichting Reprorecht heeft overeenstemming bereikt met VNO-NCW en MKB-Nederland over verlenging van de Introductieregeling Reprorecht Bedrijfsleven.

Alle partijen tevreden over systematiek
De introductieregeling heeft de afgelopen twee jaar naar wens van alle partijen gefunctioneerd. De auteursrechthebbenden ontvingen een billijke compensatie voor het fotokopiëren van hun werk, terwijl de administratieve lasten voor het bedrijfsleven tot een minimum beperkt konden blijven. De systematiek van de regeling wordt daarom gecontinueerd.

Vast bedrag met mogelijkheid voor maatwerk
De Regeling Reprorecht Bedrijfsleven kenmerkt zich evenals haar voorganger door een forfaitaire benadering: bedrijven betalen een vast bedrag, afhankelijk van de bedrijfsgrootte en de bedrijfssector. De tarieven worden gecorrigeerd op basis van de inflatie, waardoor voor 2005 en 2006 de volgende tarieven gelden:


* Ondernemingen met minder dan 20 werknemers betalen jaarlijks ruim 16.

* Ondernemingen vanaf 20 medewerkers betalen, in een systeem van 5 grootteklassen, 107 tot ruim 3100.

* Ondernemingen met een hoog fotokopieergedrag in deze grootteklassen betalen 161 tot ruim 4600.

Ondernemers zonder fotokopieerapparaat betalen geen vergoeding. Voor zowel bedrijven als Stichting Reprorecht bestaat de mogelijkheid tot het treffen van individuele betalingsregelingen, ingeval dat de forfaitaire vergoeding niet in redelijke verhouding staat tot het feitelijk fotokopieergedrag.

Onderzoek blijft basis van Regeling Reprorecht Bedrijfsleven In 2006 gaat de monitorgroep, die bestaat uit vertegenwoordigers van Stichting Reprorecht, VNO-NCW en MKB-Nederland, onderzoeken of alle bedrijven die onder de regeling vallen, zijn aangeschreven. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het feitelijk fotokopieergedrag in het bedrijfsleven en wordt er een internationale vergelijking gemaakt met in het buitenland betaalde fotokopieervergoedingen.

Uitkering aan rechthebbenden
Stichting Reprorecht verdeelt de geïnde vergoedingen jaarlijks onder de rechthebbende auteurs en uitgevers.

---

Meer informatie over de achtergrond van de regeling voor het bedrijfsleven, de volledige tarieventabel en de tekst van het akkoord zijn in te zien op www.reprorecht.nl.

Hieronder vindt u een algemene toelichting over Stichting Reprorecht.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Hans van den Hout (Manager Relatiebeheer)
tel. (023) 7997820
e-mail: pers@reprorecht.nl

---

Over Stichting Reprorecht

De Auteurswet biedt organisaties de mogelijkheid, om uit auteursrechtelijk beschermde werken te fotokopiëren, mits er een vergoeding wordt betaald aan de rechthebbenden. Dit is de zogenaamde Reprorechtregeling van 1985. Daaronder vallen overheidsinstellingen, bibliotheken en scholen. Sinds 1 februari 2003 is een wetswijziging van kracht, waardoor deze regeling ook voor het bedrijfsleven geldt.

Om te voorkomen dat elke organisatie of onderneming iedere fotokopie individueel met de betreffende auteur moet afrekenen, hebben organisaties van auteurs en uitgevers in 1974 Stichting Reprorecht opgezet. De Stichting werd in 1985 door de minister van Justitie aangewezen als de enige instantie die verantwoordelijk is voor de inning van vergoedingen. Stichting Reprorecht is nu ook verantwoordelijk voor het incasseren van vaste vergoedingen bij het bedrijfsleven. Stichting Reprorecht verdeelt deze vergoedingen naar rato onder auteurs en uitgevers, op basis van een door de overheid goedgekeurd reglement.