Gemeente Capelle a/d IJssel

Bomenkap Rozenburchtterrein eerste fase

In de bekendmakingen kunt u lezen dat er een kapvergunning is verleend voor 31 bomen op het terrein van de voormalige aanleunwoningen van de Rozenburcht, aan de Constantijn Huygensstraat in Middelwatering. Deze bomen staan in de plantsoenen rondom de inmiddels gesloopte woningen. Op dit terrein worden nieuwe woningen gebouwd en daar moeten de bomen voor wijken. Slechts 7 bomen op dit terrein kunnen worden verplant. In de bekendmakingen wordt ook de verleende vergunning voor het verplanten gepubliceerd.

Kapvergunning

De te kappen bomen zijn drie gele essen, twee gewone berken, twee gewone essen, zes sierappels, twee esdoorns, zes sierkersen en zes veldesdoorns. Al deze bomen laten zich door de soort en kwaliteit zeer slecht verplanten, zeker de oudere bomen. Ook worden er vier zeer zware dubbelbloemige paardenkastanjes gekapt. Het doet pijn om afscheid te nemen van deze fraaie bomen, maar vanwege de dreigende kastanjeziekte loont het niet zeer veel geld uit te geven om deze bomen te behouden. Daarnaast hebben deze bomen erg brede wortels, waardoor ze niet goed te verplanten zijn. De bomen worden gekapt in januari of februari 2006.

Verplantvergunning

De te verplanten bomen, 3 gele essen, twee roodbladige Noorse esdoorns, een pluimes en een hulst, worden tijdelijk verplant naar een plek op het aangrenzende IVEC-terrein. Eind 2007 worden deze bomen herplant op hun definitieve plek tussen de nieuwbouwappartementen De Drie Edelen.

De gemeente heeft De Bomenwacht b.v. uit Krimpen aan den IJssel ingehuurd om haar oordeel te toetsen. Dit bureau komt tot dezelfde conclusie. Het rapport is behandeld tijdens de vergadering van de klankbordgroep waarin omwonenden van de Rozenburcht zitting hebben.