KPMG


Europese bedrijven vertonen grote veranderingen in winsten door IFRS

14 december 2005

De invoering van de nieuwe verslaggevingsregels IFRS zorgt bij Europese bedrijven voor grote wijzigingen in de gerapporteerde winsten. Gemiddeld zorgen de nieuwe regels voor een verschil van 43% ten opzichte van het gerapporteerde winstcijfer van 2004, met uitschieters naar zowel beneden toe als naar boven.

Het grootste positieve verschil is een winst die 407% hoger is, het grootste negatieve verschil is een winst die 30% lager uitvalt. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG bij de 45 grootste ondernemingen in Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland. Franse ondernemingen vertonen de grootste veranderingen. De gemiddelde afwijking ten opzichte van 2004 is bij Franse bedrijven 60%, bij Britse bedrijven 36% en bij Nederlandse bedrijven 27%. Eén van de veranderingen die de grootste invloed heeft op de gerapporteerde winst of verlies is het niet afschrijven van goodwill onder IFRS. Als de invloed van deze verandering buiten beschouwing wordt gelaten, bedraagt de gemiddelde afwijking van de winst nog maar 24%, in plaats van 43%. Andere belangrijke veranderingen onder IFRS zijn de verslaggeving van financiële instrumenten, pensioenen, optiebeloningen en immateriële activa.

Volgens Johan van Helleman, partner bij KPMG, lijkt het erop dat veel bedrijven gebruik maken van de beschikbare vrijstellingen door IFRS niet toe te passen op oude transacties. Van Helleman: Zo kiest 58% van de bedrijven er voor om oude optieregelingen niet als last te verantwoorden. Daarnaast kiest eveneens 58% van de bedrijven ervoor om de complexe IFRS-regels voor financiële instrumenten, zoals IAS 32 en IAS 39, niet toe te passen vanaf 2004, maar uit te stellen tot 2005. Deze keuze verschilt echter sterk per land. Zo kiest 86% van de Britse bedrijven ervoor om de standaarden voor financiële instrumenten niet toe te passen in 2004. Van de Franse ondernemingen is dit slechts 29% en van de Nederlandse ondernemingen 40%. Daarnaast blijken de bedrijven IFRS zoveel mogelijk toe te passen op een wijze die hun oude, nationale verslaggevingsprincipes weerspiegelt. De meeste Britse bedrijven bijvoorbeeld hebben ervoor gekozen hun pensioenverplichtingen volledig, zonder uitstelmogelijkheden te verantwoorden, terwijl slechts 36% van de Franse bedrijven deze keuze heeft gemaakt.

Hoewel de wereldwijde invoering van IFRS zorgt voor een betere vergelijkbaarheid en een grotere consistentie tussen de verschillende bedrijven, moeten analisten volgens Van Helleman verder kijken dan alleen de eerste regels van een persbericht. Van Helleman: Begrip van de impact van IFRS vormt de sleutel tot het kunnen onderscheiden van veranderingen die een gevolg zijn van andere verslaggevingsregels of van de prestatie van de onderneming. Na de éénmalige wijzigingen ten gevolge van de introductie van IFRS zal de vergelijkbaarheid alleen maar toenemen.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.