Nederlandse Politiebond


Persoonlijk veiligheidsvest voor politiewerknemers

Gepubliceerd: donderdag 08 december 2005.

Vanaf januari 2006 kunnen politiemensen beschikken over een persoonlijk veiligheidsvest. Na uitgebreide tests zijn de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de landelijke politiebonden het eens geworden over de keuze voor een vest van de Duitse firma BSST. Dit vest voldoet het best aan de gestelde eisen op het gebied van veiligheid en draagcomfort. Daartoe behoort ook een goede naaldwerendheid, een eigenschap waarop met name door de NPB altijd met klem is aangedrongen.

Het veiligheidsvest biedt politiemensen de mogelijkheid zich te beschermen tegen de meest voorkomende dreigingen zoals steekpartijen en schietincidenten. Het vest biedt bescherming tegen kogels uit vuistvuurwapens, messteken en steken met naalden. Het gemiddeld 2,5 kilo wegende vest wordt onder de kleding gedragen. Het veiligheidsvest beschermt niet tegen zwaardere wapens. Daar bestaan andere vesten voor die nu bijvoorbeeld in de surveillancevoertuigen beschikbaar zijn.

Eisenpakket
De keuze voor het vest komt voort uit een Europese aanbesteding die begin 2005 startte in opdracht van de Raad van Hoofdcommissarissen en het ministerie van BZK. Het eisenpakket waaraan de veiligheidsvesten moesten voldoen, werd in overleg met de politiebonden geformuleerd.

Kogelwerendheid
Helaas leverde de eerste aanbesteding geen geschikt vest op. Het geselecteerde vest voldeed niet aan de gestelde eisen op het gebied van de kogelwerendheid. Tijdens de tweede aanbestedingsronde is op dat punt uitgebreider getest en werd - net als tijdens de eerste ronde - het draagcomfort in zeer diverse omstandigheden op de proef gesteld.

De veiligheidsvesten zijn niet alleen voor de politiekorpsen, maar ook voor de Marechaussee, de Dienst Justitiele Inrichtingen en het Korps Landelijke Politiediensten. De korpsen Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid hebben in een eerder stadium soortgelijke vesten aangeschaft en dienen hun bestaande contracten met leveranciers uit.

Vanaf 9 januari worden de vesten aan de korpsen geleverd.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 08 12 2005 NPB