Provincie Limburg

Integraal toezicht en handhaving Chemelotsite geregeld In- en externe veiligheid ingebed

Gedeputeerde Staten hebben een strategisch plan vastgesteld waarin het integraal toezicht en de handhaving van de in- en externe veiligheid op de Chemelotsite is vastgelegd. Alle betrokken overheden hebben met dit plan ingestemd. Gedeputeerde Herman Vrehen: Strategisch hebben we het nu geregeld. Operationeel moeten we nu de 1 loketgedachte fysiek gaan vormgeven. In januari 2006 starten we hiermee.

Strategisch plan toezicht en handhaving
Het strategisch plan geeft een meerjarenvisie op de veiligheid en de wijze waarop die veiligheid op de Chemelotsite verhoogd kan worden. In dat kader voorziet de nota tevens in stroomlijning van processen in het kader van Besluit Risico Zware Ongevallen (BRZO) en de daarmee samenhangende bevoegdheden en taakafbakeningen van alle betrokken overheden.
Het plan is in eerste instantie samengesteld door de Arbeidsinspectie, de VROM inspectie en de Provincie Limburg. Vervolgens is het doorgesproken met Chemelot, de gemeente Sittard-Geleen, de brandweer en het waterschapsbedrijf Limburg. Alle betrokken partijen hebben ingestemd met het plan. Gedeputeerde Herman Vrehen hoopt dat de voorgestelde werkwijze zal leiden tot een aanzienlijke reductie van ongewone voorvallen binnen de site van Chemelot. Het plan zal bijdragen tot een nog veiligere leefomgeving; een van de speerpunten in het coalitieakkoord van Gedeputeerde Staten. Ieder jaar zal het gemonitord en bekeken worden op haalbaarheid van de doelstellingen. Als doelstellingen eerder gehaald kunnen worden, moeten we dat vooral niet nalaten. Daar is immers iedereen mee gebaat, aldus Herman Vrehen.

Pilot 1 loketgedachte
Afstemming over bedrijfscontroles, kortere procedures, betere afstemming onderling, één aanspreekpunt. Dat zijn enkele uitgangspunten van de pilot 1 loketgedachte die in januari 2006 start. Eén aanspreekpunt waar vragen, opmerkingen en informatieverzoeken van alle gebruikers van de Chemelotsite binnenkomen. Deze worden vervolgens doorgesluisd naar het specifieke bevoegde gezag, die voor beantwoording zorgt via het frontoffice. Daarnaast komt er een centraal informatiesysteem waarin alle noodzakelijke informatie wordt verzameld.

14-12-2005 10:48