Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG-IPO REACTIE OP EU-VOORSTELLEN LUCHTKWALITEIT

De VNG heeft samen met het IPO een reactie opgesteld over de EU-voorstellen voor de thematische strategie luchtkwaliteit en de herziening van de huidige EU-richtlijnen.

In deze gezamenlijk reactie plicht pleiten provincies en gemeenten voor versterking van het Europese bronbeleid. Verder vragen gemeenten provincies om één norm voor fijn stof vast te stellen. Wat ons betreft zou dat op termijn de PM2,5-norm moeten zijn, omdat deze het best gerelateerd is aan de gezondheidsrisicos. Bij de invoering van de PM2,5-norm geldt deze waarde eerst als streefwaarde. Indien de dagnorm voor grover fijn stof (de PM10) gehandhaafd blijft, dan stellen VNG en IPO voor de lidstaten uitstel te verlenen tot 2015. Nederland kan simpelweg niet overal tijdig aan de dagnorm voldoen.

Luchtkwaliteit is een Europees probleem en een nationaal probleem. De blootstelling aan fijn stof moet natuurlijk op lokaal niveau verlaagd worden, maar de luchtverontreiniging kent ook een grensoverschrijdende component. Gemeenten en provincies streven naar een schone lucht, maar ook naar voldoende economische groei en voldoende woningen. Steeds vaker kunnen projecten niet doorgaan omdat niet voldaan wordt aan de grenswaarde voor luchtkwaliteit. De Nederlandse overheden treffen op alle niveaus concrete maatregelen. De Nederlandse regering, de provincies en gemeenten hebben gezamenlijk ruim één miljard Euro beschikbaar gesteld voor bronmaatregelen. Het ministerie van VROM werkt daarnaast aan herziening van de wetgeving. Deze aanpak leidt tot een betere luchtkwaliteit en tot het oplossen van veel knelpunten. Desondanks lukt het niet om alle grenswaarden voor luchtkwaliteit te halen. Een substantieel deel van gewenste ontwikkelingen kunnen daardoor niet doorgaan. Versterking van het Europese beleid is daarom absoluut nodig.

VNG-IPO reactie Thematische Strategie Luchtverontreiniging en het voorstel voor een nieuwe Richtlijn Luchtkwaliteit 206 Kb

VNG/IPO-reaction to: Thematic Strategy on air pollution and the Proposal for a Directive on Ambient Air Quality and Cleaner Air for Europe 201 Kb