Gemeente Reimerswaal


Risicokaart in de lucht!

Woensdag 14 december 2005 zal in het Provinciehuis in Middelburg de Zeeuwse Risicokaart worden gelanceerd. De provincie Zeeland heeft een risicokaart samengesteld, waarbij gebruik wordt gemaakt van gegevens die door de gemeenten zijn aangeleverd. De risicokaart (opgesteld volgens een landelijk afgesproken model) geeft onder andere informatie over risicovolle bedrijven en is voor iedereen toegankelijk. Op de kaart is te zien waar zich de risicovolle bedrijven bevinden en om welke typen bedrijven het gaat. Iedereen kan op de www.risicokaart.zeeland.nl de situatie in zijn eigen provincie, gemeente, wijk en buurt bekijken.

Wat is externe veiligheid?
Bij het werken met gevaarlijke stoffen in bedrijven en bij transport ervan kunnen ongelukken gebeuren met effecten voor de omgeving van deze activiteiten. Het gaat om kleine kansen met soms grote gevolgen. In het begrip risico zijn kansen en effecten aan elkaar gekoppeld. Het beleidsveld externe veiligheid houdt zich bezig met de beheersing van activiteiten die een risico voor de omgeving met zich mee kunnen brengen.

Om welke bedrijven gaat het?
Als het over externe veiligheid van bedrijven gaat wordt er meestal gesproken over risicovolle bedrijven. Binnen de gemeente Reimerswaal onderscheiden we deze in prioritaire en aandachtsbedrijven. Alle overige bedrijven zijn voor de externe veiligheid niet relevant. Prioritaire bedrijven zijn de meest risicovolle bedrijven. Deze bedrijven krijgen met betrekking tot de externe veiligheid de meeste aandacht. Hierbij valt te denken aan regelmatige controles van zowel de milieuhandhavers als de brandweer. Alle prioritaire bedrijven zijn opgenomen op de provinciale risicokaart. Naast prioritaire bedrijven zijn er aandachtsbedrijven. Aandachtsbedrijven zijn bedrijven die bij calamiteiten (zoals brand) voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen voor hun omgeving, maar bij 'normale bedrijfsvoering' niet voor gevaarlijke situaties voor hun omgeving zorgen. Deze bedrijven zijn met name voor de hulpdiensten (bijv. brandweer) van belang. Een aantal van deze aandachtsbedrijven zal worden opgenomen op de provinciale risicokaart. Klik hier voor het gedeelte risicokaart van de gemeente Reimerswaal.

Meer informatie
Heeft u naar aanleiding van dit artikel of de risicokaart vragen dan kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting van de gemeente Reimerswaal. Telefoonnummer 0113 - 395 200 of via voorlichting@reimerswaal.nl
(Geplaatst op: 14-12-2005)