Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

De Belastingdienst betaalt graag terug
---

Veel mensen hebben door een handicap of chronische aandoening te maken met extra uitgaven. Deze meerkosten kunnen flink oplopen.

Velen van hen zijn niet op de hoogte van de mogelijkheid om (een deel van) deze kosten terug te krijgen van de Belastingdienst. Dit jaar gaat de Belastingdienst actief inspelen op deze doelgroep. Begin december hebben ruim 400.000 mensen een formulier voor teruggave ontvangen. Het gaat om mensen waarvan de Belastingdienst op grond van beschikbare (inkomens)gegevens weet, dat zij in aanmerking komen voor teruggave over het jaar 2004. Het geschatte bedrag dat men kan terugverwachten, staat al op het formulier vermeld.

Ook wie geen formulier van de Belastingdienst heeft ontvangen, kan in aanmerking komen voor teruggave. U kunt hiervoor een Teruggaveformulier plus de brochure Als u ziektekosten of andere buitengewone uitgaven heeft aanvragen bij de BelastingTelefoon: 0800 0543.

Wanneer u moeite hebt of als er vragen rijzen bij het invullen van het Teruggaveformulier, dan kunt u hulp krijgen via verschillende organisaties. Wanneer u lid bent: bij uw vakbond en bij veel patiënten en gehandicaptenorganisaties. Kijk voor meer informatie op de website "aangifte loont". U kunt hiervoor ook terecht bij de Belastingtelefoon 0800 0543.

Veel mensen weten niet dat zij kosten in verband met handicap of ziekte als aftrekpost op kunnen voeren. Zelfs de ziekenfondspremie kan aftrekbaar zijn. Andere veel voorkomende kosten die in dit verband opgevoerd kunnen worden: medische hulp, dieetkosten, kleding en beddengoed, vervoerskosten, verpleging en verzorging. NB de Belastingdienst geeft GEEN vergoedingen voor kosten die al vergoed worden door andere instanties, zoals het ziekenfonds.

(13 december 2005)

---