Gemeente Oss


14/12/2005 - Eisen aan stookinstallaties Stook- en verwarmingsinstallaties, ieder bedrijf heeft er wel één of meer staan. Of het nu gaat om cv-ketels, luchtverwarmers, bakkersovens of andere apparaten in de industrie. Als ondernemer heeft u te maken met eisen waar de apparaten aan moeten voldoen. De gemeente controleert dat.

Waarom regels?
Vanuit het oogpunt van milieu worden er eisen gesteld aan het onderhoud van stookinstallaties. U heeft daar ook voordeel van.
· Onderhoud zorgt voor een optimaal rendement en dus voor een lager energieverbruik.

· Bij regelmatig onderhoud blijft het toestel veilig functioneren.
· Bij regelmatig onderhoud is de stookinstallatie betrouwbaarder en heeft een langere levensduur.
· Een goede afstelling voorkomt onnodige uitstoot van schadelijke stoffen in de buitenlucht.

Vermogen van het toestel De regels die gelden voor stookinstallaties zijn opgesplitst in eisen die gelden voor stookinstallaties met een vermogen beneden de 130 kW en installaties met een vermogen van meer dan 130 kW. Het vermogen van uw stookinstallatie staat aangegeven op het typeplaatje dat is bevestigd op het apparaat. In het kort komt het er op neer dat installaties met minder dan 130 kW vermogen ieder jaar een onderhoudsbeurt nodig hebben. Toestellen met meer dan 130 kW vermogen hebben daarnaast ook een inspectieverplichting. Ze hebben een eerste inspectie bij ingebruikname nodig en een tweejaarlijkse inspectie. Als er bij de inspectie een gebrek wordt geconstateerd, moet dit hersteld te worden.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over onderhoud en inspectie van stookinstallaties? Bijvoorbeeld over bedrijven die bevoegd zijn om controles uit te voeren. Bel dan met de afdeling Handhaving van de gemeente Oss, telefoon 629 030.