Gemeente Oss


14/12/2005 - We zullen het dossier induiken Wijkraad Oss Zuid ontvangt Osse college

In de reeks bezoeken die het college van B&W aflegt aan de wijken en de dorpen in de gemeente, was donderdag 8 december als laatste in de serie Oss Zuid aan de beurt.

Positieve zaken in Oss-Zuid De voorzitter van de wijkraad roemde het mooie beeld dat prijkt op de rotonde op de kruising Kantsingel/Vijversingel als je Oss binnenrijdt. `Het wijst je regelrecht naar de kamer van de burgemeester', sprak hij enthousiast uit. Om zo de relatie aan te geven tussen wijkbestuur en college. Ook de scholengemeenschap in Oss-Zuid werd als een positief element in de wijk genoemd. De school, met een volwaardig restaurant dat twee avonden in de week is geopend, had een prominente plek in het programma. Het gezelschap genoot tussen 17.30 uur en 19.00 uur van 'n vier gangen diner, dat door vierdejaars leerlingen van de Ruivert was bereid. Ook de bediening was in handen van leerlingen. Een bijzondere manier voor leerlingen om ervaring op te doen met hun toekomstige werk.

Hondenpoep en jongerenoverlast Maar ook de knelpunten werden niet gemeden. Tijdens de rondwandeling door de buurt bezocht het college als eerste het kraakpand aan de Oude Molenstraat. René Langen, buurtcoördinator Politie Maasland schetste de geschiedenis van het pand. Wat begon als een kraakactie volgens de `kraakregels' is verworden tot een plekje in de stad waar het vuil zich ophoopt en het pand steeds verder achter uitgaat. Hij sprak van `een gevaarlijke situatie voor bezoekers en bewoners.' Vervolgens werd het college door de heer Sterkens van Brabant Wonen geïnformeerd over de duurzame, milieubewuste voorzieningen in de mooie flats in de Zeeheldenbuurt aan de Karel Doormanlaan. Een van de bewoners van deze flats vroeg aandacht voor de overlast van jongeren die gebruik maakten van het openbare grasveld rond de flats. Ook de hondenpoep op het grasveld werd genoemd, met het verzoek een gebodsbord hiervoor te plaatsen. De burgemeester zei hierop toe: ` We zullen kijken wat we er aan kunnen doen. Het terrein is mooi aangelegd. We willen wel oplossingen zoeken, maar die moeten passen binnen het ontwerp. We moeten het ontwerp niet verkrachten'.

Grote opkomst wijkraadsvergadering Veel wijkbewoners hadden de moeite genomen deze openbare vergadering in wijkcentrum Kortfoort bij te wonen. Er melden zich ook een groot aantal insprekers met uiteenlopende problemen. Meneer Kerkhof sprak over de parkeeroverlast in de Floraliastraat en de Ridderstraat. Doordat forensen geen gebruik maken van de betaalde parkeervoorziening bij NS ondervinden de hieraan grenzende wijken hiervan de gevolgenoverlast.
Een groot deel van de aanwezigen bleek van een buurtvereniging. Zij vroegen aandacht voor het riool in hun wijk , de verzakkingen en de rattenoverlast. Een eerder verricht onderzoek, waaruit bleek dat het riool nog goed zou zijn, wordt aan een nader onderzoek onderworpen.'We zullen het dossier induiken' beloofde de burgemeester. De buurtbewoners worden nog geïnformeerd over de precieze onderzoeksresultaten.

Na afloop van de vergadering boden wijkstichting en wijkraad de aanwezigen nog een hapje en een drankje aan. Bij de borrel werd het gesprek over de knelpunten in Oss Zuid voortgezet.