Gemeente Oss


14/12/2005 - Brandveiligheid tijdens de feestdagen In de kersttijd en rond de jaarwisseling is het gebruikelijk om openbare gebouwen en woningen gezellig en feestelijk aan te kleden. Gebruik van brandgevaarlijke versiering kan echter tot catastrofes leiden, zowel bij u thuis als in een openbaar gebouw.

Tips voor thuis
Allereerst is het van belang op iedere etage een rookmelder te plaatsen. De beste plekken hiervoor zijn: in de hal op de begane grond, op de overloop van de eerste verdieping en op zolder. Koop ook een klein blusmiddel en hang deze op een vaste plaats in uw huis. Maak een vluchtplan en oefen dat samen met uw huisgenoten.

Kerstboom
Koop een boom die niet te groot is voor uw woonkamer. Plaats de boom niet in een vluchtroute; zo voorkomt u dat u ingesloten raakt. Zorg ervoor dat de boom stevig staat en plaats hem zo dat hij niet omver gelopen kan worden. Een boom in een standaard met een water of in een emmer met nat zand is het meest veilig. Zo droogt de boom niet snel uit; dat geeft minder brandgevaar. Regelmatig water bijvullen is raadzaam. Nog veiliger is een moeilijk brandbare boom. Zet de boom niet te dicht bij gordijnen of andere brandbare materialen. Gebruik nooit echte kaarsjes in de boom; een moment van onoplettendheid verandert uw boom in een fakkel . Gebruik elektrische verlichting met een KEMA-keur, controleer voor gebruik of de bedrading niet beschadigd is. Gebruik een onbeschadigd, goed passend verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen. Doe de verlichting uit als u weggaat of gaat slapen: uitdoen is niet het lampje losdraaien, maar de stekker uit het stopcontact halen.

Kaarsen
Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen houders van brandbaar materiaal. Zet kaarsen en kerststukjes op plaatsen waar u ze altijd kunt zien en niet te dicht bij gordijnen of andere brandbare dingen. Zet kaarsen en kerststukjes niet te dicht bij een warmtebron . De kaarsen kunnen dan week worden en ombuigen. Laat kinderen en huisdieren nooit alleen met brandende kaarsen ook niet voor een paar minuten. Laat kaarsen in kerststukjes niet te ver opbranden.

Kerstversiering
Gebruik voor versiering liefst geen dennengroen. Dit materiaal is zeer brandgevaarlijk, zeker als het droog is. Moeilijk brandbaar versieringsmateriaal is te koop in diverse winkels; het beperkt het risico op brand. Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en andere apparaten die warm worden. Versiering aan plafonds dient u zo op te hangen dat niemand er tegenaan kan lopen. Hang de versiering op met behulp van ijzerdraad.

Fonduen en gourmetten
Gebruikt u spiritus? Vul dan nooit de brander in de nabijheid van vuur. Vul de brander als deze is afgekoeld en doe dit aan tafel. Een spiritusvlam is nagenoeg onzichtbaar; deze kan nog volop branden terwijl u denkt dat de vlam uit is. Zorg dat het fonduestel op een niet-brandbaar onderblad staat. Zo voorkomt u dat de tafel te heet wordt.
Ook bij fonduen kan de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel op tafel om snel te kunnen reageren. Zet een elektrisch fonduestel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen en het fonduestel meesleuren. Gebruik geen aardewerk pannen voor vleesfondue. Deze zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur die daarvoor nodig is. Laat kinderen nooit alleen fonduen. Reik nooit over de fonduepan heen om iets te pakken.

Open haard
Een regelmatige veegbeurt van uw schoorsteen verkleint de kans op een schoorsteenbrand. Stook geen afvalhout in uw openhaard en gebruik een vonkenscherm. Laat de brandende open haard nooit onbeheerd achter en deze goed uit voordat u naar bed gaat of het huis verlaat.
Zorg voor voldoende ventilatie in uw woning en `trek' in uw schoorsteen. Doet u dan niet, dan kan de hoeveelheid koolmonoxide in huis ongemerkt tot een gevaarlijk niveau oplopen.

Hoe te handelen bij brand Gaat er ondanks alle voorzorg toch nog iets mis gaan, handel dan als volgt:

1. Blijf kalm

2. Waarschuw de overige bewoners
3. Vlucht volgens uw eigen vluchtplan
4. Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u
5. Blijf dicht bij de grond
6. Bel na ontvluchting direct 1-1-2.

Brandveiligheid bedrijven en instellingen Een eigenaar of exploitant van een horecabedrijf, sportkantine, winkel, warenhuis, discotheek, kantoor, school of zorginstelling is het hele jaar verantwoordelijk voor de zorg en veiligheid van bezoekers en medewerkers. Rond de feestdagen vraagt de brandveiligheid extra aandacht, juist vanwege alle versiering.

Balans
Brandveiligheid bij bedrijven en instellingen is meer dan op een verantwoorde manier versieren. De balans tussen het aantal aanwezigen, vluchtmogelijkheden, het gebruik van versiering en de interne organisatie vormen de kern van brandveiligheid. Een eigenaar of exploitant dient de voorschriften na te leven en te controleren, zodat versiering en aankleding voldoen aan de eisen. De Brandweer Oss voert in de kersttijd controles uit om te toetsen of bedrijven/instellingen aan de voorschriften voldoen. Wordt overtreding van de voorschriften geconstateerd, dan volgen maatregelen. Sommige gebouwen hebben een gebruiksvergunning van de brandweer. Die voorschriften zijn niet alleen van toepassing op versiering voor kerst en nieuwjaar , maar gelden het hele jaar door. Alle eigenaren en exploitanten van gebouwen waar veel mensen komen, hebben een brief met tips van de gemeente Oss ontvangen. De tips bieden een praktisch handvat om invulling te geven aan het brandveilig gebruik van een gebouw. Deze tips staan ook op www.brandweer-oss.nl.

De Osse brandweer wenst u gezellige en vooral veilige feestdagen toe!