AutoRai

Mitsubishi onthult Concept-CT MIEV en Eclipse Spyder

(12/14/2005)
Op de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit onthult Mitsubishi Motors Corporation (MMC) twee belangrijke nieuwe modellen. Het ene is de cabrioletuitvoering van de Mitsubishi Eclipse, het andere is Mitsubishiâs hybride Concept-CT MIEV. De open variant van de nieuwe Eclipse - de Eclipse Spyder - is een logische aanvulling op de goed ontvangen 2+2 coupé. De nieuwe Eclipse Spyder heeft, net als zijn voorganger, een volautomatisch bedienbare stoffen kap, die zich met een simpele druk op de knop laat op- of uitvouwen. Mitsubishi levert de Eclipse met keus uit twee motoren: de 2,4-liter viercilinder MIVEC-motor en de 3,8-liter V6 MIVEC-motor met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een vijftrapsautomaat met Sport Mode.

Compact
Mitsubishi onthult ook een technisch interessante hybride conceptauto op de Noord-Amerikaanse autoshow: de Mitsubishi Concept-CT MIEV. CT staat voor Compact Technology, MIEV staat voor Mitsubishi In-wheel Electric Vehicle. Mitsubishi heeft de afmetingen van de toegepaste hybridetechniek zeer beperkt gehouden. De lichte en sterke lithium-ionaccu is echter een belangrijk onderdeel in dat geheel. Maar de grootste innovatie wordt gevormd door de gebruikte elektromotoren, die zo compact zijn dat ze in de wielen zijn ondergebracht. Versnellingsbak, differentiëlen en assen zijn zo overbodig.

De Concept-CT MIEV heeft een seriëel-parallelle hybrideaandrijving op alle vier wielen. Het model is ontworpen en gebouwd in het Californische Research & Designcentrum in Cypress. De Compact-CT MIEV is een auto voor het C-segment â voor Amerikaanse begrippen dus uiterst compact.

De jaarlijkse NAIAS in Detroit is voor het publiek geopend van 8 tot en met 22 januari 2006.