GGD Rotterdam e.o.


Meld huiselijk geweld

Er is een nieuw wapen in de strijd tegen huiselijk geweld:

010 44 38 444

Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld voor Rotterdam en omstreken Het steunpunt is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Je kunt anoniem bellen. Slachtoffers, omstanders, beroepskrachten, en ook plegers kunnen hier terecht voor meldingen, advies, informatie en hulp. Doel is om het geweld te stoppen.

Op 14 december stelde wethouder Marianne van den Anker het telefonische Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld officieel in werking door te bellen met 010 44 38 444. Het steunpunt is een initiatief van de GGD die hierin nauw samenwerkt met Vrouwenopvang Rotterdam, het Centrum voor Dienstverlening, expertisecentrum voor emancipatie en participatie Scala en de politie Rotterdam Rijnmond.

Topje
Huiselijk geweld is een groot probleem. In 2004 registreerde de politie Rotterdam-Rijnmond meer dan 4.800 meldingen. In 2005 waren dat er op 1 oktober al bijna 5.400. Dit is naar verwachting het topje van de ijsberg. We verwachten dat het aantal meldingen op termijn zal oplopen tot 9.000 per jaar. Huiselijk geweld is niet normaal. Je ogen er voor sluiten ook niet. Door huiselijk geweld te melden, wordt een begin gemaakt met het stoppen ervan. Het Advies- en Steunpunt kan daarbij helpen.

Geweld in de relatie
Bij huiselijk geweld gaat het om geestelijke of lichamelijke mishandeling, seksueel geweld of ouderenmishandeling. Het geweld speelt zich af tussen mensen die elkaar goed kennen. Mensen die een relatie met elkaar hebben zoals partners, echtparen of ouders en kinderen. Soms zijn er ook andere familieleden of goede kennissen die een rol spelen bij het geweld. Bij eerwraak bijvoorbeeld, maar ook bij loverboys die een relatie misbruiken om hun vriendin tot prostitutie te dwingen.

Eerste stappen
Heb je zelf te maken met huiselijk geweld, of ken je iemand die ermee te maken heeft, kom dan in actie. Bel het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. Die helpen je om de eerste stappen te zetten die er voor zorgen dat het geweld stopt.

Klik hier voor de factsheet bestemd voor beroepskrachten en andere geĂŻnteresseerden over de aanpak van huiselijk geweld in Rotterdam en omstreken.