Gemeente Doetinchem

Buurtbemiddeling in Doetinchem succesvol


- 14 december 2005-
Vorig jaar ging in Doetinchem het project buurtbemiddeling van start.. Na ruim een jaar blijkt het een succesvol project te zijn. Buurtbemiddeling voorziet in een duidelijke behoefte. De zestig aanmeldingen in het afgelopen jaar overtroffen de verwachtingen. Een aantal geslaagde bemiddelingen heeft er voor gezorgd dat de escalatie tussen buren en in buurten is voorkomen. De politie en Sité woondiensten zijn enthousiast over de resultaten van de buurtbemiddeling. Zij worden duidelijk ontlast door vrijwilligers van de buurtbemiddeling.

Het project buurtbemiddeling gaat het tweede jaar in met elf vrijwilligers en een nieuwe projectleider, Lilian Dooms. Zij is zelf als bemiddelaar gestart in de Doetinchemse buurtbemiddeling en kan dus putten uit eigen ervaring. Samen met de vrijwilligers streeft Lilian Dooms naar tachtig aanmeldingen per jaar. Tevens moet het aantal vrijwilligers uitgebreid worden.

De vrijwilligers zijn getraind in het omgaan met conflicten en met moeilijke situaties. De bemiddelaars staan tussen de partijen en gaan altijd onpartijdig te werk. Beide partijen moeten gehoord worden en er moet recht worden gedaan aan ieders verhaal. De vrijwilligers nemen hier de tijd voor en ontlasten hiermee de politie en Site. Mensen die belangstelling hebben om als vrijwilliger aan de slag te gaan, kunnen contact opnemen met Buurtbemiddeling Doetinchem, tel. (0314) 34 19 19, e-mail buurtbemiddeling@ijsselkring.nl.

Buurtbemiddeling is het bemiddelen van conflicten tussen buren of personen uit een buurt of wijk, onder leiding van twee onafhankelijke, onpartijdige bemiddelaars. De bemiddelaars zijn speciaal daarvoor getrainde lokale vrijwilligers. Zij gebruiken een methode die bevordert dat conflicten in de buurt en tussen buren in goede banen worden geleid. Hierdoor kan escalatie worden voorkomen. Buurtbemiddeling geeft mogelijkheden om over een conflict afspraken te maken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.