Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

14 december 2005

Geen Turks en Nieuwperzisch meer in Utrecht

De Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden concentreren het onderwijs en onderzoek in de Turkse en Nieuwperzische talen en culturen in Leiden. Met ingang van het studiejaar 2006 - 2007 wordt daarom in Utrecht geen onderwijs in Turks en Nieuwperzisch meer aangeboden. De Utrechtse studenten worden in de gelegenheid gesteld in Leiden hun opleiding af te maken. Met de betrokken Utrechtse medewerkers wordt naar individuele, hen zoveel mogelijk passende oplossingen gezocht. De afspraken staan in het kader van het Sectorplan Letteren waarin op landelijk niveau afspraken gemaakt zijn over macro-doelmatigheid en samenwerking van de kleinere vreemde talenopleidingen.

Het Utrechtse onderwijs Turks en Nieuwperzisch is onderdeel van de bacheloropleiding Arabisch, Nieuwperzische en Turkse talen en culturen (ANPT). Deze opleiding wordt voortgezet onder de naam 'Arabische taal en cultuur', met de focus op Islam in de westerse wereld. Door deze herprofilering sluit de opleiding beter aan bij het profiel van de Utrechtse letterenfaculteit, dat gericht is op studie van de talen, geschiedenis en cultuuruitingen van West- en Zuid-Europa. Mede als gevolg hiervan wordt ook een betere aansluiting gerealiseerd met de masteropleiding 'Islam in de moderne wereld'.

Overgang naar Leiden
Studenten die in 2005 - 2006 in Utrecht ingeschreven staan met als hoofdvak een van deze talen in het bachelorprogramma of de doctoraalopleiding, kunnen zonder studievertraging aan de Universiteit Leiden hun opleiding afmaken. De Faculteit Geesteswetenschappen/Letteren in Utrecht en de Faculteit der Letteren in Leiden zullen de afspraken hierover in het voorjaar van 2006 formeel vastleggen. Voor de studenten wordt een studiebegeleidingsplan opgesteld. Met elke student wordt persoonlijk de overgang besproken en geregeld. Voor enkele Utrechtse medewerkers van de opleiding ANPT heeft deze beslissing tot gevolg dat hun functie wordt opgeheven. Vanwege de concentratie in Leiden wordt voor hen ook de mogelijkheid verkend van een overgang naar de Leidse letterenfaculteit.

Landelijke samenwerking
Met deze afspraken geven de twee universiteiten uitvoering aan de gewenste landelijke samenwerking van de kleinere vreemde talenopleidingen, vastgelegd in het Sectorplan Letteren.

Meer informatie
Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (030) 253 2501, L.P.M.Koks@uu.nl