Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Kijkje in de keuken van 't Koggeschip

Zaterdag 10 december was het Pluspunt omgetoverd tot een gezellige markt. De Wijkwebmarkt gaf een voorproefje van de wijkactiviteiten die in het nieuwe gebouw van brede school 't Koggeschip mogelijk zijn.

Maar liefst 350 deelnemers bezochten de wijkwebmarkt. Geïnteresseerde buurtbewoners, aanbieders van wijkactiviteiten, mensen van de school en van het stadsdeel ontmoetten elkaar.

Voorstellen op papier
In het gebouw is niet alleen ruimte voor onderwijs maar ook voor activiteiten op het gebied van sport, ontspanning en welzijn. Het stadsdeel en de directie van 't Koggeschip willen zo veel mogelijk rekening houden met wat bewoners willen in het wijkgedeelte van de school. Dit najaar heeft een groep bewoners onder begeleiding van het stadsdeel voorstellen op papier gezet voor activiteiten die zij graag willen. Zij doen dit in het kader van het project Wijkweb. Bij de opening van de Wijkwebmarkt gaven de wijkwebleden mevrouw Thijm en de heer Salih hun voorstellen aan stadsdeelvoorzitter Robin de Bood.

Volop creatieve energie
Maar de Wijkwebmarkt was vooral bedoeld om bezoekers aan den lijve te laten ervaren welke ideeën het wijkweb voor de brede school heeft aangedragen. Ze konden deelnemen aan workshops koken, scrapbooking (creatief met foto's en papier) en kijken naar presentaties musicaldans, judo, buikdans en nog veel meer. Ze kregen een voorproefje van de mogelijkheden die het wijkdeel van de brede school straks zal bieden. De energie spatte er vanaf!

Kruisbestuiving
Stadsdeelvoorzitter Robin de Bood sprak in zijn openingswoord de hoop uit dat de brede school, net als de Wijkwebmarkt, als centrum voor de héle buurt kracht en creativiteit zal uitstralen. 'De brede school brengt levendigheid in de buurt en is er voor iedereen uit de wijk. Het prachtige nieuwe gebouw heeft een functie in de wijk en biedt ruimte voor ontplooiing en ontwikkeling. Op de brede school vindt een positieve kruisbestuiving plaats tussen kinderen en alle bewoners uit de buurt. Zo ontstaat meer samenhang in de wijk', aldus de Bood.

Zelf doen, maar ook contacten leggen
De wijkwebleden hebben in kaart gebracht welke activiteiten de buurt zelf kan organiseren. Maar niet op alle terreinen is ervaring aanwezig in de buurt. Een goed voorbeeld hiervan is het aanbieden van muziekactiviteiten. Daarom er contacten met bijvoorbeeld het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Muziekschool Amsterdam en Jeugdorkest Jong Excelsior.

Film
In één van de zalen werd een film van de Buurt Ne9en reporters over het wijkweb vertoond. Jonge reporters hebben in samenwerking met een filmmaker straatinterviews gehouden, de brede school in aanbouw bezocht én hebben opnames gemaakt van de eerdere wijkweb bijeenkomsten.

Tentoonstelling
De interactieve tentoonstelling `De Stijl van Amsterdam Nieuw-West' is speciaal voor de Wijkwebmarkt naar het Pluspunt gehaald. U kunt de tentoonstelling tot 8 januari 2006 bezichtigen. Er is een leuke puzzel voor kinderen.

Wat is het wijkweb?
Het wijkweb is een groep bewoners die zich de komende tijd bezig gaat houden met het aanbod van activiteiten in het wijkgedeelte in 't Koggeschip. De leden zullen de schooldirectie en het stadsdeel advies geven over de activiteiten in 't Koggeschip. Ze kijken bovendien gezamenlijk welke bewoners zelf iets kunnen organiseren in het wijkgedeelte. Wijkweb 't Koggeschip is een pilotproject voor het Europese kennisnetwerk Poseidon. Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer is deelnemer in dit kennisnetwerk samen met andere Europese steden. Iedere stad zet een pilotproject op.