Gemeente Weert

14 december 2005

Weert, Nederweert en Hunsel ontwikkelen gezamenlijk regionale woonvisie

woonbeleid onder de loep genomen

De gemeenten Weert, Nederweert en Hunsel hebben gezamenlijk met diverse bij het wonen betrokken partijen een nieuwe Regionale Woonvisie Weerterkwartier 2006-2010 (RVP-2) ontwikkeld. Het Regionale Volkshuisvestingsplan Weerterkwartier 2002 t/m 2005 (RVP-1) was de eerste regionale woonvisie die de gemeenten samen hebben opgesteld. Aangezien het RVP-1 dit jaar afloopt, dient het woonbeleid te worden geactualiseerd. Het ontwerp van de nieuwe regionale woonvisie is nu gereed en ligt vanaf woensdag 14 december gedurende 4 weken voor iedereen ter visie.

Het voorbije jaar is in samenwerking met de provincie, woningcorporaties, projectontwikkelaars, makelaars en woonconsumentenorganisaties gewerkt aan het opstellen van deze nota.

Aanleiding
De provincie is in 2002 gestart met het opstellen van zogeheten 'regionale volkshuisvestingsplannen'. Limburg is hiertoe in 8 regio's verdeeld. Het eerste regionale volkshuisvestingsplan (RVP-1) omvat de periode 2002 t/m 2005. Dat plan loopt nu af. Vandaar dat een nieuw plan nodig is. De Provincie Limburg gaf daarvoor begin dit jaar het startschot. In feite gebeurde dat met het verschijnen van een Provinciale Woonvisie Limburg. In de woonvisie die nu afloopt ging het vooral om de aantallen woningen die het provinciaal bestuur gerealiseerd wilde hebben. Gemeenten hadden zich wat dat betreft te houden aan 'richtcijfers'.

De richtcijfers zijn vervangen door 'bandbreedten' waarbinnen de regio's naar eigen inzicht woningbouwprogramma's kunnen realiseren. Het gaat dus niet alleen meer om hoeveelheden woningen die moeten worden gebouwd. Wat voor soort woningen worden gerealiseerd en in welke woonomgeving wordt steeds belangrijker. Wat een en ander betekent voor de regio Weert, staat beschreven in de nu ter inzage liggende 'Regionale Woonvisie Weerterkwartier 2006-2010'.

Doelgroep
De nota heeft betrekking op alle woonconsumenten. De doelgroep mensen met een lichte functiebeperking, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten en (ex)psychiatrische patiënten neemt echter een belangrijke positie in. Daarnaast wordt aandacht besteed aan jongeren, starters op de koopmarkt, senioren maar ook voor doorstromers die graag een bouwkavel willen kopen. Voor deze categorie woonconsumenten is het moeilijk om aan hun specifieke woonwensen tegemoet te komen. Dat vraagt dus om extra aandacht.

Werkwijze
Weert heeft haar rol als centrumgemeente waargemaakt door als trekker te fungeren in het proces om de woonvisie tot stand te brengen. Onder verantwoordelijkheid van wethouder R. Verheggen, bestuurlijk voorzitter van de regio, is een drietal bijeenkomsten georganiseerd met alle betrokken partijen. Met hen is overleg gevoerd. Ook zijn onderwerpen aangedragen die in de regionale woonvisie aan bod dienden te komen. Tot slot is de uitgewerkte nota besproken. Duidelijk was in elk geval dat de regionale nota 'Weerterkwartier, visie en draaiboek wonen, welzijn, zorg' deel zou moeten uitmaken van de regionale woonvisie. In de visie is ook het zogeheten 'Meerjarenontwikkelingsplan Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing 2005 t/m 2009' van de gemeente Weert 'meegenomen'.

Belangrijkste conclusies

. De regio stelt zich ten doel jaarlijks minimaal 200 tot 250 woningen te (laten) bouwen. Hierin zijn niet begrepen de plannen om te bouwen voor de doelgroep mensen met een lichte functiebeperking, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten en (ex)psychiatrische patiënten. Daarin wordt voorzien in de plannen in het kader van de regionale visie 'Wonen, Welzijn en Zorg'.

. In de komende jaren dient in de regio een gevarieerd aanbod aan (zorg)woonvormen te worden gerealiseerd. Voorbeelden zijn 0-tredenwoningen (woningen zonder trap en drempels), zorgwoningen verspreid liggend of in woonzorgcomplexen, klein geclusterd wonen en groot geclusterd wonen. Bij groot geclusterd wonen, is er sprake van één groot woongebouw. Een voorbeeld hiervan is een verpleeghuis of ouderencentrum. Voorbeelden van klein geclusterd wonen zijn groepswoningen en zorgboerderijen.

. Huisvesting voor jongeren (tot 23 jaar) dient speciale aandacht te krijgen. Dat geldt ook voor starters op de koopmarkt en doorstromers die zelf op een bouwkavel een woning willen bouwen. Want ook de vraag van deze woonconsumenten is groot.

. De groep alleenstaanden zal de komende jaren in omvang verder toenemen en komt voor in alle leeftijdsgroepen. De keuzevrijheid in het woning-toewijzingssysteem van de woningbouwcorporaties is ruimer geworden, zodat ook alleenstaanden die aangewezen zijn op een huurwoning een woning van hun keuze kunnen krijgen.

. De regio heeft zich ten doel gesteld de komende 4 jaar in de regio ca. 180 woningen te slopen en ca. 370 plaatsen in onzelfstandige woonruimten (o.a. verpleegplaatsen).

. Nieuwe bestemmingsplannen worden dusdanig flexibel dat meerdere woningtypen binnen één bestemming gerealiseerd kunnen worden.

. Er wordt ingezet op kwaliteit. Het Nationaal Pakket Duurzame Stedenbouw wordt van toepassing verklaard op grootschalige uitbreidingsgebieden. De kwaliteit van zorgwoningen in woonzorgcomplexen maakt de woningen toekomstgericht. In de kwaliteitsverbetering van de bestaande huurwoningvoorraad wordt flink geïnvesteerd. Bij het realiseren van woningbouwplannen zal in elk geval worden 'bewaakt' dat de kwaliteit dik in orde is.

. Bijzondere aandacht gaat uit naar het bouwen van woningen in kleinere dorpen. Bij de reconstructie van het buitengebied wordt met die mogelijkheid rekening gehouden.

. De gemeenten Weert en Nederweert gaan vanaf 2006 op eenzelfde manier bouwkavels uitgeven en woningen toewijzen.

. Samen met de Provincie wordt gezocht naar mogelijkheden om knelpunten/belemmeringen op te lossen die de regiogemeenten ondervinden bij woningbouw als gevolg van o.a. milieucirkels, de kosten van archeologisch onderzoek en de luchtkwaliteit.

Inspraak
De conceptnota ligt vanaf woensdag 14 december 2005 gedurende 4 weken ter inzage in het Infocentrum van de gemeente Weert. Gedurende deze termijn kunnen zienswijzen worden ingediend. Na de inspraakperiode zal de nota ter besluitvorming worden aangeboden aan de gemeenteraden van de drie gemeenten in het Weerterkwartier. Volgens planning zal dat in het eerste kwartaal van 2006 gebeuren.

Voor nadere informatie kan men terecht bij:
Gemeente Weert, mevrouw M. Arts, tel. 0495-575 221 Gemeente Nederweert, de heer F. Nijskens, tel. 0495-677 221 Gemeente Hunsel, mevrouw E. Puts, tel. 0475-560 900

2005.204 JN

---- --