Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 13 december 2005

College buigt zich over ingediende zienswijzen Platte Stenenbrug

Het college van burgemeesters en wethouders neemt in januari 2006 een definitief besluit over de renovatie en herinrichting van de Platte Stenenbrug, de brug tussen de Hekelstraat en de Kapelsteeg in het centrum van Alkmaar. Tot 30 november konden Alkmaarders zienswijzen indienen, nadat het voorlopig ontwerp werd gepresenteerd. De reacties worden momenteel bestudeerd en verwerkt, wat kan leiden tot aanpassingen in het ontwerp.

Door de broodnodige renovatie van de Platte Stenenbrug en de kademuur van de Visbanken kan de inrichting en de bestrating op en rond de brug worden vernieuwd. Daarbij wil het college inspelen op het feit dat de brug nu ook als plein wordt gebruikt, mede dankzij de alom aanwezige horeca. De Platte Stenenbrug moet herkenbaar blijven als brug. Bij de verharding op de brug is rekening gehouden met enkele belangrijke uitgangspunten: . de huidige terrasvergunningen;
. er moet een herkenbare scheiding komen tussen het gebied waar mensen op de brug verblijven en waar verkeer de brug passeert; . zwaar verkeer, zoals brandweer, vuilniswagens en bevoorrading, moet probleemloos over de brug kunnen; . geen aparte parkeer- en verkeersobstakels op het plein, maar straatmeubilair (zoals bankjes) dat deze functie ook kan vervullen. De historische bolling van het brugdek over het water blijft na de renovatie zoals deze was. Ook het metselwerk in de gewelfde bogen wordt op historisch verantwoorde wijze gerestaureerd. Begin en einde van de pleinfunctie worden duidelijk gemaakt door een vierkant rasterwerk. Voor de bestrating wordt onder meer gebruik gemaakt van de bekende Alkmaarse straatklinkers, die in de hele binnenstad zijn terug te vinden. De gedeelten op de brug waar rekening moet worden gehouden met verkeer, krijgen een donkerrode variant van deze straatklinker. Alle trottoirbanden kunnen verdwijnen.

Voorbereidingen voor de renovatie van de Platte Stenenbrug lopen al enige tijd. Na de zomer werden wensen en opvattingen in kaart gebracht tijdens afzonderlijke gesprekken met de Bewonersbelangenvereniging Alkmaar (BBA), Overleg Stadsontwikkeling Alkmaar, Horecabelangenvereniging Alkmaar (HBA), Winkeliersbelangenvereniging Alkmaar (WBA), Winkeliersvereniging dŽOude Stad en de horecaexploitanten rondom de Platte Stenenbrug. Op 31 oktober en 2 november werd het voorlopig ontwerp gepresenteerd tijdens inloopbijeenkomsten. Hiervoor waren belangenverenigingen, omwonenden en ondernemers binnen het gebied de Mient - Verdronkenoord - Bierkade en Fnidsen uitgenodigd. In een artikel in de Stadskrant van 16 november werden inwoners van Alkmaar geattendeerd op de plannen en op de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen tot 30 november. Hoewel tijdens de informatieronde ook veel positieve geluiden zijn gehoord over de geplande renovatie en het voorlopige ontwerp, moeten nu vooral zienswijzen worden behandeld waarbij de indieners enigszins kritisch zijn over de plannen. De kritiek is niet eenduidig. Zo zijn sommige horeca-exploitanten ontevreden omdat de terrassen nog steeds niet groter mogen. De BBA uitte juist haar zorg dat er na de renovatie meer ruimte zal zijn voor terrassen op de brug. Begin november hadden 14 bezoekers van de inloopbijeenkomst de moeite genomen iets op te merken over de plannen. Later zijn bovendien reacties binnengekomen van de BBA, de Historische Vereniging Alkmaar en de vereniging "Werkgroep Sanering Oostelijk Stadsdeel". De gemeente Alkmaar verwerkt op dit moment de binnengekomen reacties, en hoopt in januari te kunnen melden wat dit betekent voor de herinrichting.

Meer informatie: afdeling Communicatie, André Bakker, (072) 548 89 91
-----------------------

---- --