Time : 12:15:45 PM
Date : Wednesday, December 14, 2005
Sender Name: CTB

Nieuwe hulpmodaliteiten in de onderwijssector: De BelgischeTechnische Cooperatie organiseert internationale uitwisselingen gedurende 3 dagen Basisonderwijs waarborgen voor iedereen, dat is de tweede van de acht Millenniumdoelstellingen, waartoe alle VN-lidstaten zich hebben verbonden om deze te bereiken tegen het jaar 2015. Om dit te verwezenlijken, organiseren de rijke landen hun hulpverlening op verschillende manieren. In de onderwijssector is een evolutie merkbaar in de hulpmodaliteiten, net als in andere kernsectoren van de ontwikkelingssamenwerking. Naast de traditionele « projecthulp » zijn sinds de jaren '90 nieuwe sectorale benaderingen ontstaan, beter bekend onder de naam SWAps (Sector-wide approaches). Deze zijn bedoeld om het gebrek aan toe-eigening door de begunstigde landen op te lossen, en de fragmentatie van talrijke verschillende projecten tegen te gaan. De doelstelling van de sectorale benaderingen, in ombinatie met financiële modaliteiten zoals budgetondersteuning, is in essentie een duurzame institutionele ontwikkeling te ondersteunen.

Net als de andere internationale geldschieters moet ook België de uitdaging aangaan om haar lange traditie van projecthulp te integreren in de SWAps. Het betreft hier een « stille revolutie » in de ontwikkelingssamenwerking.

Vanaf maandag 19 december organiseert de Belgische Technische Coöperatie (BTC) een drie dagen durend seminarie dat gewijd is aan de ontwikkelingshulp in de onderwijssector. Op deze dagen van uitwisseling en overleg zullen Belgische en internationale deskundigen en coöperanten aanwezig zijn. We willen in het bijzonder de aanwezigheid vermelden van Mick Foster, consultant en internationaal specialist in budgethulp, van Martin van der Linde, consultant voor overheidsfinanciën en budgethulp in Nederland, alsook van economisten van de Wereldbank of UNESCO, die gespecialiseerd zijn in onderwijs. Het is de eerste keer dat deze deskundigen hun ervaringen zullen uiteenzetten voor een Belgisch publiek. Bovendien zullen de uitwisselingen worden verrijkt door de presentaties van de terreinervaringen van Belgische, Afrikaanse en Aziatische coöperanten.

Praktische inlichtingen:
Internationaal BTC-seminarie: Projecthulp en budgetondersteuning met het oog op het versterken van de "SWAp"-benaderingen in de onderwijssector
Plaats: Conferentiezaal van FEB-VBO, Ravensteinstraat 4, 1000 Brussel

Data : van maandag 19 december om 9.00 uur t.e.m. woensdag 21 december om 17.00 uur
Talen : Frans en Engels (met simultane vertaling)
Deelname: gratis mits inschrijving via semswap@btcctb.org

OMTRENT BTC

De Belgische Technische Coöperatie (BTC) is een Belgische organisatie met een internationale roeping; ze is actief in de sector ontwikkelingssamenwerking. In samenwerking met haar partners op het terrein voert BTC ontwikkelingsprojecten uit, voornamelijk voor rekening van de Belgische staat en in tweede instantie voor andere opdrachtgevers. Zo wil ze bijdragen tot duurzame menselijke ontwikkeling door armoedebestrijding. In ruim dertig landen biedt BTC haar partners aangepaste oplossingen en wil ze op die manier hun capaciteiten versterken. De expertise van haar personeel omvat uiteenlopende activiteitsgebieden: basisgezondheidszorg, landbouw en voedselzekerheid, onderwijs, basisinfrastructuur, budgethulp en maatschappijopbouw.

Persdienst:
Marie-Christine Boeve
T 02 505 37 92 - 0496 57 15 05
F 02 502 98 62
E marie-christine.boeve@btcctb.org
www.btcctb.org.

URL: http://www.btcctb.org