Verbond van Verzekeraars

Doorbreking procesmonopolie verlaagt kosten rechtsbijstand en vergroot rechtstoegankelijkheid

Doorbreking van het procesmonopolie van de advocatuur kan leiden tot daling van de kosten voor rechtzoekenden en hun vertegenwoordigers. Dit vergroot vervolgens de toegankelijkheid van het recht voor met name consumenten en MKB. Via een systeem van gecertificeerde procesjuristen is met behoud van kwaliteit een kostenbesparing bij rechtsbijstandverzekeraars van vijftig miljoen euro mogelijk. Dat is een belangrijke conclusie van het Verbond van Verzekeraars op basis van het vandaag gepubliceerde rapport Het proces als domein van SEO Economisch Onderzoek.

Advocaten hebben tot nog toe het exclusieve recht op het voeren van onder meer civiele procedures bij de rechtbank. Uit het rapport van SEO, dat in opdracht van het Verbond van Verzekeraars is opgesteld, blijkt dat deze vorm van overheidsingrijpen echter geen optimaal effect heeft op de toegankelijkheid van het recht, de waarborging van gelijkheid van partijen en een efficiënt en ordelijk verloop van de rechtsgang.

Versoepeling van de huidige regels kunnen aanzienlijke efficiencyvoordelen opleveren voor rechtzoekenden en hun vertegenwoordigers (zoals consumentenorganisaties, vakbonden en rechtsbijstandverzekeraars). Momenteel wordt bij rechtsbijstandverzekeraars meer dan 95% van de zaken zonder tussenkomst van de rechter en naar tevredenheid van verzekerden opgelost. Het overige deel van de zaken, waar wel een rechter aan te pas komt, is mede door het verplicht moeten uitbesteden van zaken aan de advocatuur, goed voor zon 50% van de totale kosten van rechtsbijstandverzekeraars. Bij een volledige overstap van externe procesvertegenwoordiging naar procesvertegenwoordiging door eigen, gecertificeerde procesjuristen kan tot vijftig miljoen euro worden bespaard.

Het procesmonopolie is onderdeel van een bredere discussie over de rol, betekenis en positie van de advocatuur. In 2003 verscheen in dit kader het WRR-rapport De toekomst van de nationale rechtsstaat. Naar aanleiding van een Tweede-Kamerdebat over dit rapport werd een motie van PvdA-Kamerlid Klaas de Vries aangenomen, waarin minister van Justitie Donner werd verzocht een analyse van deze situatie te (laten) maken. Dit leidde tot de instelling van de Commissie Advocatuur, die in februari van het volgend jaar met een advies zal komen.

In haar jaarrede besteedde de Algemeen Deken van de Nederlandse Orde van Advocaten recent ook aandacht aan het procesmonopolie, door te stellen dat er geen goede reden is om juristen van rechtsbijstandverzekeraars en mogelijk ook bedrijfs- en vakbondsjuristen buiten het procesmonopolie te houden. De komende periode zal het Verbond gesprekken hierover aangaan met andere bij het onderwerp betrokken partijen.

Over rechtsbijstandverzekeringen

In Nederland zijn meer dan tachtig rechtsbijstandverzekeraars actief. Over 2004 hadden zij een gezamenlijk bruto premie-inkomen van 440 miljoen. Meer dan de helft hiervan is aan gezinsrechtsbijstand gerelateerd. Zon anderhalf miljoen huishoudens hebben een gezinsrechtsbijstandpolis. Bedrijfsrechtsbijstand en motorrijtuigen-/verkeersrechtsbijstand zijn ieder goed voor iets minder dan een kwart van het totale premie-inkomen. Vorig jaar werden door rechtsbijstandverzekeraars zon 300.000 zaken behandeld. Voor meer dan 20.000 zaken werd daarbij van externe advocaten gebruikgemaakt.

14 december 2005

---




Verbond van Verzekeraars