Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 14 december 2005


- P e r s b e r i c h t -

Gemeente De Wolden en Woonstichting Actium tekenen voor samenwerking

Vanochtend, woensdag 14 december, hebben de gemeente De Wolden en Woonstichting Actium een prestatiecontract afgesloten op het gebied van sociale volkshuisvesting. Het prestatiecontact werd ondertekend door wethouder A. van der Ziel-Nauta en de heer D.J. Meijer, directeur van Actium. Aansluitend ondertekenden beide vertegenwoordigers samen met andere betrokkenen ook een intentieovereenkomst die uit het prestatiecontract voortvloeit. Dit betreft de ontwikkeling van een multifunctioneel centrum op de locatie aan de Meidoorn te Koekange.

De prestatieafspraken vormen het gezamenlijke beleidskader voor de ontwikkeling van het wonen tot 2010 in gemeente De Wolden, met een doorkijk naar de langere termijn. In het contract staan onder andere afspraken over nieuwbouw, bestaande bouw en verbetering van het woonklimaat. Ofschoon er tussen Actium en de gemeente al een jarenlange samenwerkingsrelatie bestaat die van beide zijden goed bevalt, past het binnen de huidige landelijke ontwikkelingen om een aantal basisafspraken voor de komende jaren vast te leggen. Deze afspraken worden minimaal twee maal per jaar geëvalueerd, waarna er eventueel een bijstelling kan plaatsvinden. Op deze manier wordt het ook voor de overheid en de provincie inzichtelijk op welke wijze gedurende de komende jaren uitvoering aan de woonvisie wordt gegeven.

De samenwerkingspartners spraken overigens vanmorgen ook af dat Actium en de gemeenteraad van De Wolden in januari bij elkaar zullen komen om verder te praten over de samenwerking en de huisvestingsplannen voor de komende jaren.

Intentieverklaring
In het kader van de gemaakte afspraken worden ook intentieverklaringen voor nieuwbouw- en renovatieprojecten opgesteld en ondertekend met de betreffende partners. Zo ook inzake de ontwikkeling van een multifunctioneel centrum aan de Meidoorn in Koekange. De betrokken partijen leggen daarin vast dat zij de intentie hebben om samen verder te werken aan de ontwikkeling van een concreet bouwplan voor een multifunctioneel centrum op basis van het programma van eisen en de daaruit voortvloeiende indicatieve stichtingskosten en huurtarieven, zoals opgenomen in de concept huurovereenkomsten. Actium is hierin opdrachtnemer en uitvoerder.

Naast de gemeente en Woonstichting Actium ondertekenden ook Icare Thuiszorg Regio Noord, huisarts Hellemans, fysiotherapeut Weltevreden en Stichting Speelwerk de intentieverklaring, waarmee ze hun participatie bevestigen in de ontwikkeling van het centrum. Deze participatie impliceert echter niet dat de deelnemers nu al bindende contracten aangaan; dat gebeurt pas wanneer sprake is van een voorlopig ontwerp.

Overigens zijn ook andere dienstverlenende partijen nog van harte welkom om aan te schuiven bij het project; hoe meer verschillende disciplines er uiteindelijk te vinden zijn in het centrum, hoe interessanter het wordt voor de bewoners en het dorp. Daarbij wordt er uiteraard wel voor gezorgd dat het dorpshuis zijn centrale functie blijft behouden.

Multifunctioneel centrum Koekange

Actium had al jaren de wens om huurwoningen te bouwen aan de Meidoorn in Koekange, maar aan de hand van een onderzoek in het voorjaar van 2005 is samen met de gemeente De Wolden besloten om te komen tot een voorstel voor een multifunctioneel centrum. Hierbij zouden seniorenwoningen kunnen worden gecombineerd met zorg- en welzijnsfuncties, zoals fysiotherapie, een huisartsenpraktijk, consultatiebureau, thuiszorg en een gecombineerde peuterspeelzaal, kinderopvang en buitenschoolse opvang in de vorm van gastouderschap in één van de woningen. Omdat Actium het erg belangrijk vindt om het centrum en de woningen te realiseren, neemt de woonstichting een groot deel van de investeringen voor haar rekening om het project financieel haalbaar te maken. Het gaat in totaal om 20 huurwoningen, 8 koopwoningen en een aantal praktijkruimtes voor dienstverlenende instanties.

Woonvisie
De basis voor de prestatieafspraken tussen de gemeente en woonstichting Actium wordt gevormd door de woonvisie van de gemeente De Wolden. Hierin staat de gewenste ontwikkeling van de woningvoorraad tot 2010 centraal. De woonvisie is gebaseerd op een uitgebreide bewonersenquête in de gemeente onder 40% van alle eigenaar-bewoners en onder alle huurders van Actium.

Het woningonderzoek wijst uit dat er behoefte ontstaat aan ongeveer 660 extra woningen in de periode tot 2010. De woningtekorten doen zich met name voor in de categorie koopwoningen voor gezinnen en huurwoningen voor senioren. Ook bestaat er een licht tekort aan koopwoningen voor senioren. De voorraad gezinswoningen in de huursector is redelijk in evenwicht met een licht overschot van 39 woningen. In relatie tot de aanwezige woningvoorraad in die dorpen is de woningvraag het grootst in de dorpen Zuidwolde en Koekange.

///////////////////////////////



Gemeente De Wolden