FNV

Alida de Jong vakbondsvrouw van de eeuw

Vakbondsman van de eeuw is niet Wim Kok, maar NVV-oprichter Henri Polak. Dat was de uitkomst van een peiling op internet bij het honderdjarig bestaan van de FNV.

Wie was de vakbondsman van de eeuw? En wie de vakbondsvrouw? Wat is de staking van de eeuw? Bezoekers van de geschiedenissite van de FNV kregen zeventien meerkeuzevragen voorgeschoteld in het kader van het honderdjarig bestaan van de FNV.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius reikte afgelopen zaterdag tijdens het FNV Filmfestival de hoofdprijs uit aan ABVAKABO FNV-lid Frans de Neling die mee had gedaan aan deze verkiezingen. Hij won een zestiendaagse reis naar Zuid-Afrika.

Februaristaking

In totaal deden een kleine tweeduizend mensen mee aan de verkiezingen. Alida de Jong was de eerste betaalde vrouwelijke vakbondsbestuurder. Zij is de vakbondsvrouw van de eeuw geworden met ruim 59 procent van de stemmen.

Henri Polak is uitgeroepen tot vakbondsman van de eeuw, omdat hij in 1905 het NVV oprichtte. Hij kreeg bijna 59 procent van de stemmen.

De Februaristaking is gekozen als de staking van de eeuw, omdat die het begin van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog inluidde. Ruim 55 procent van de stemmers koos voor deze historische gebeurtenis.

De emancipatie van de arbeidersklasse werd als verworvenheid van de eeuw uitgeroepen. Werkgever van de eeuw is Van Marken van Gist, omdat hij een park voor arbeiders bouwde en inspraak regelde.


* naar de FNV geschiedenissite

14 december 2005
Lees het complete FNV e-Magazine van 14 december 2005.htm