Lage inkomen-huishoudens besparen via energieadvies

Senternovem

Overheidssubsidie voor negen energiebesparingsprojecten

Negen energiebesparingsprojecten gericht op huishoudens met lage inkomens ontvangen subsidie uit de derde tender van de TELI-regeling. Via de subsidieregeling wordt geld verstrekt aan projecten die huishoudens met lage inkomens informeren, adviseren en helpen bij energiebesparing. De derde tender werd uitgeschreven op 1 juli 2005 en sloot per 1 oktober 2005. De TELI wordt in opdracht van het ministerie van VROM uitgevoerd door SenterNovem. Een onafhankelijke adviescommissie heeft negen van de 36 ingediende subsidie-aanvragen gehonoreerd.

Budget
De subsidie per project bedraagt maximaal EUR 460.000. In 2005 was EUR 3.100.000 beschikbaar.

Gehonoreerde projecten
Bij vrijwel elk project krijgen de huishoudens tijdens een bezoek aan huis persoonlijk advies over energiebesparende maatregelen. Daarnaast ontvangen ze een handig energiepakket met energiebesparende tips en materialen die direct energiebesparend effect hebben. Denk hierbij aan advies over het gebruik van de verwarming en het toepassen van eenvoudige maatregelen zoals tochtstrips, spaarlampen, waterbesparende douchekoppen. De aanvraag voor subsidie is voor de volgende projecten gehonoreerd:


- Gemeente Maastricht: 2000 huishoudens kunnen deelnemen aan het project. Dit project wordt onder andere ingestoken via het basisonderwijs en een grote en langlopende campagne in de lokale media. Men zal zo niet alleen de direct betrokken huishoudens bereiken met de energiebesparingsboodschap maar ook de rest van de bewoners van de gemeente.

- Gemeente Venlo: 1000 huishoudens moeten worden bereikt. De huishoudens worden thuis bezocht en krijgen advies over energiebesparing en een gezond binnenmilieu. Daarbij ontvangt het huishouden een energiebox. De materialen daarin worden bij een deel van de huishoudens aangebracht.

- Gemeente Deventer: 1300 huishoudens worden geworven voor deelname. Deze huishoudens worden thuis bezocht en van energiebesparend advies voorzien. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan een gezond binnenmilieu.
- Gemeente Utrecht: 5700 huishoudens uit de lage inkomensgroep moeten worden bereikt met een persoonlijk energieadvies aan huis en een pakket met energiebesparende maatregelen, dat ook aangebracht zal worden.

- Gemeente Haarlem: 2000 huishoudens worden geworven. De te bezoeken huishoudens ontvangen een gratis energieadvies en een energiebox. Tevens wordt aandacht besteed aan het gezondheidsaspect. Aan de vijf huishoudens met de grootste energiebesparing wordt een individuele prijs uitgereikt.
- Gemeente Ede/Scherpenzeel: 1000 huishoudens krijgen één of twee huisbezoeken. Er wordt geadviseerd op het vlak van energiebesparing (maatregelen en gedrag) en een gezond binnenmilieu. Indien gewenst zullen de energiebesparende materialen die bij het huisbezoek worden verstrekt op een later moment gratis worden aangebracht.
- Kredietbank Noord-West: 1500 huishoudens kunnen deelnemen. De huishoudens krijgen een energieadvies aan huis en tegelijk een pakket met energiebesparende maatregelen.Gezien de begeleiding vanuit de kredietbank gaat het hier waarschijnlijk om sterk gemotiveerde huishoudens.

- Regio Rivierenland: 2500 huishoudens krijgen advies en een energiebesparingspakket. Om de huishoudens met de lage inkomens goed te bereiken wordt gekozen voor een wijk- en dorpsgerichte aanpak.

- Stichting Collusie Milieuzorg Noord-Kennemerland: 2000 huishoudens worden via het project bereikt. In een aantal gemeenten zullen corporaties met hun activiteiten op het vlak van energie- en waterbesparing, veiligheid en comfort aansluiten op de TELI-activiteiten. Dit valt buiten het te subsidiëren bedrag, maar kan de kracht van het project versterken.

Duur van de subsidie
Projecten krijgen subsidie voor maximaal twee jaar.

Meer informatie
Voor meer informatie over de regeling 'Subsidie energiebesparing lage inkomens' (TELI) en een beschrijving van de projecten uit 2002 en 2003, kijkt u op www.senternovem.nl/ubr. De negen projectbeschrijvingen van 2005 wordt zo snel mogelijk op de site toegevoegd. Voor informatie over beleid, wet- en regelgeving betreffende TELI, kijkt u op www.vrom.nl/pagina.html?id=10430 .
Voor handige energiebesparingstips voor de consument, kijkt u op de website van www.Milieucentraal.nl.

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie.
Meer informatie kunt u verkrijgen bij:

Naam: Mevrouw drs. C.M.A. Verkleij
Functie: Communicatie adviseur
Telefoon: 030 239 35 41
E-mail: c.verkleij@senternovem.nl

Internet: www.senternovem.nl/ubr