Verbond van Verzekeraars

CVS verwacht 15 miljoen euro december-schade

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) verwacht dit jaar tijdens de kerst en jaarwisseling ongeveer tweeduizend schaden op opstalverzekeringen, met een schadebedrag van zon vijftien miljoen euro. Die prognose doet het rekeninstituut in de nieuwste uitgave van Verzekerd!, het tweewekelijkse nieuwsmagazine van het Verbond.

Uit een analyse van de brandschaden op opstalverzekeringen tussen 2000 en 2004 blijkt dat de meeste brandschaden in de maanden december en januari vallen: ruim elf procent vindt plaats in december en zelfs veertien procent in januari, terwijl de overige maanden slechts zes tot acht procent voor hun rekening nemen.
Met name de kerstperiode (24, 25 en 26 december) en de dagen rondom de jaarwisseling (31 december en 1 januari) zijn topdagen. Oud & nieuw vormt veruit de grootste schadepost; bijna 24 procent van de branden in de maanden december en januari vindt plaats op 31 december en 1 januari.

Kaarsen grootste oorzaak
De kerstbranden hebben een aandeel van ruim zes procent; geen echte kerstpiek dus, maar wel iets meer schaden dan op andere dagen. Uit een analyse van Interpolis blijkt dat de meeste kerstbranden (33 procent) worden veroorzaakt door kaarsen of waxinelichtjes. Ook in de keuken ontstaat vaak brand, bijvoorbeeld bij ongelukken met spiritusbranders van fondue- of gourmetstellen.

Oorzaken kerstbranden*

1. Kaarsen (33%)

2. Eten/koken (27%)

3. Kerststukjes (15%)

4. Schoorsteenbrand (12%)

5. Kortsluiting, o.a. in kerstverlichting (5%)
* bron: Interpolis

Verzekerd!, december 2005