Extra middelen voor impuls aan scholing

Oom

Nieuwe aanpak OOM stimuleert scholingsbereidheid, dialoog en verantwoordelijkheidsgevoel

Hazerswoude-dorp, 14 december 2005 - Het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor metaalbewerking (OOM) gaat met extra geld en een nieuwe aanpak opleiding en ontwikkeling in de Nederlandse metaalbewerkingssector stimuleren. Vandaag presenteert OOM de 'Kennischeque' voor werkgevers en de 'Leertegoedbon' voor werknemers. Hiermee krijgt de sector een nieuw middel om met elkaar de dialoog aan te gaan over opleidingsmogelijkheden. 'We verlaten de gebaande wegen en creëren op een orginele en concrete manier bewustzijn voor opleidingsmogelijkheden,' zegt Erik Yperlaan, directeur OOM. 'Hier heb je 500 euro, welke opleiding ga je volgen? is de vraag die we neerleggen in de branche.' Uit een succesvol pilot-project blijkt deze aanpak van OOM te werken bij zowel leidinggevende als de werkvloer. 'Innovatie begint op de werkvloer en precies daar willen we mensen laten nadenken over hun toekomst.'

Leertegoedbon en Kennischeque
Met de Leertegoedbon en Kennischeque wil OOM allereerst de dialoog tussen werkgever en werknemer over scholing stimuleren en daarnaast de inzetbaarheid verhogen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. De bonnen, ter waarde van 500 Euro worden gefaseerd uitgezet onder specifieke bedrijven en doelgroepen, zoals 45-plussers en een selectie van werknemers die bijvoorbeeld al lang geen cursus meer gevolgd hebben. De Leertegoedbon is er juist voor de werknemer. Hij kan de bon gebruiken om via een cursus, training of loopbaanadvies zijn vakmanschap, kennis en inzetbaarheid te vergroten. Iets waar het metaalbedrijf natuurlijk ook van profiteert. Met de Kennischeque kan de werkgever een cursus of training op het gebied van personeelsbeleid financieren, maar ook advies hierover inwinnen.

Bewustzijn
De waardebonnen creëren bewustzijn om opleidingen te gebruiken als de start van een ontwikkelingstraject waar zowel werknemers als het bedrijfsleven van profiteren. Ook draagt het bij aan het besef dat werkgever en werknemer hierin een gedeelde verantwoordelijkheid dragen. 'De dialoog over loopbaan en opleiding krijgt zo concreet gestalte,' meent Erik Yperlaan, directeur OOM. 'Voor de werknemer wordt zijn eigen toekomstperspectief hiermee een serieus onderwerp terwijl de bedrijfsleiding juist een duwtje in de rug krijgt om scholing tot een blijvend onderdeel van de bedrijfscultuur te maken.' Via de website (www.oom.nl) kunnen zowel werkgevers als werknemers zich eenvoudig oriënteren en inschrijven. Dit betekent dus géén administratieve romslomp.

Succesvol pilot project
Aan de basis van de huidige waardebonnen staat een succesvol pilot-project. In 2003 ontwikkelde OOM Vouchers voor werknemers en werkgevers in de metaalbewerking. OOM stimuleerde ze 'samen' meer aan scholing te doen. OOM experimenteerde bij zo'n dertig lid-bedrijven en hing daaraan een concreet geldbedrag dat besteedt kon worden aan opleiding. Met succes, want het aantal werknemers dat een opleiding volgde nam spectaculair toe. Daarnaast verlaagde de aanpak met Vouchers de drempel waardoor werkgevers en werknemers meer over opleiding spraken en nadachten.

Flexibiliteit
Medewerkers die meer kennen en kunnen zijn ook breder inzetbaar. Dit bevordert de flexibiliteit binnen een organisatie. Het wordt bijvoorbeeld gemakkelijker om intern pieken en ziekte op te vangen. Maar de medewerker plukt er zelf ook de vruchten van. Hij vergroot zijn mogelijkheden binnen het bedrijf en op de arbeidsmarkt.

Over OOM
OOM is in 1984 opgericht door werkgeversorganisatie Koninklijke Metaalunie en werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie. Het opleidingsfonds houdt zich bezig met het in stand houden en bevorderen van vakmanschap in de metaalbewerkingsbranche. OOM kent ruim 13.000 lidbedrijven die aan ruim 138.000 mensen werk bieden. OOM geeft haar leden voorlichting op het gebied van opleiding en personeelsbeleid. Daarnaast biedt ze veel informatie aan via internet (www.oom.nl). Verder geeft OOM inzicht in het aanbod van relevante cursussen en aanbieders. Met financiële bijdragen stimuleert het opleidingsfonds het volgen van opleidingen en cursussen. OOM werkt met een landelijk netwerk van gespecialiseerde adviseurs. Deze staan leden bij met adviezen op maat./////