Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Aquarius helpt het Nederlands Olympisch Team aan goud

Voldoende drinken is ook tijdens wintersport zeer belangrijk

Rotterdam, 13 december 2005 ­ Het Nederlands Olympisch Team gaat met goud van start tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn. Alle sporters worden uitgerust met een gouden bidon, die ontwikkeld is door Aquarius, de officiële Olympische sportdrankleverancier. Vochtinname is immers van groot belang tijdens het sporten, ook tijdens wintersporten. En dat geldt niet alleen voor topsporters. Daarom introduceert Aquarius rond de Olympische Spelen ook voor consumenten een limited edition gouden fles, met daarin de nieuwe smaak Lemon & Grapefruit. Aquarius heeft de gouden bidon ontwikkeld om het Nederlands Olympisch Team te ondersteunen. De gouden bidon is een onderdeel van het sportpakket waarmee het gehele team wordt uitgerust. Het totale pakket wordt op 2 januari gepresenteerd tijdens de officiële Teamoverdracht in Nieuwegein.

Sportdrank onmisbaar bij sporten

Iedereen weet dat sporten je fit en gezond houdt. Maar sporten verslindt ook vocht en energie in de vorm van koolhydraten. Deze moeten weer aangevuld worden. Doe je dit niet, dan voel je je slap en daalt je prestatieniveau. Als je dorst krijgt, heb je al 2% van je lichaamsgewicht aan vocht verloren en is je fysieke prestatie met maar liefst 20% gedaald. Je moet dus al drinken voordat je dorst krijgt, en dan bij voorkeur een sportdrank die alle verloren stoffen aanvult, zoals Aquarius. Aquarius bevat de juiste concentratie van suikers, natrium, vitaminen en water. Het is een professionele sportdrank die zo samengesteld is dat je het beste uit jezelf kunt halen. Dat geldt ook voor de nieuwe smaak Lemon & Grapefruit.

Meer vochtverlies tijdens wintersport Veel mensen zijn onbekend met het feit dat een sportdrank niet alleen in de zomer maar zeker ook tijdens het wintersporten belangrijk is. "Mensen denken vaak dat je niet veel hoeft te drinken omdat het koud is, maar theoretisch zou het zo kunnen zijn dat je in de winter zelfs meer moet drinken", aldus inspanningsfysioloog Ted Meeuwsen. "Dit heeft onder andere te maken met de droge winterlucht. Droge winterlucht heeft een lage luchtvochtigheid, waardoor je meer vocht door uitademing verliest. Je droogt dus eerder uit. Maar ook kleding speelt een belangrijke rol bij uitdroging. Tijdens de wintersport worden vaak een muts en dikke kleding gedragen. Er ontstaat dan als het ware een subtropisch klimaat, waardoor de kans op extra warmtetoename toeneemt. Om deze extra warmte kwijt te raken, zou je dus meer moeten `koelen' door meer te drinken."

Ook Gerard Rietjens, inspanningsfysioloog verbonden aan NOC*NSF, onderstreept het belang van vochtinname tijdens wintersport. "In de bergen is de lucht nog veel droger, waardoor je nog meer vocht verliest via de ademhaling. Maar ook reageert je lichaam op de lagere zuurstofdruk in de longen, waardoor je meer vocht verliest. Het is van belang dat dit extra vochtverlies weer aangevuld wordt", aldus Rietjens.

Tijdelijke nieuwe smaak
Aquarius is het hele jaar door verkrijgbaar in de smaken Lemon, Orange, Grapefruit en Blue Ice. De nieuwe smaak Lemon & Grapefruit in de gouden fles is vanaf week 52 tot eind februari bij Albert Heijn, Shell en Super de Boer verkrijgbaar en kost 1,04. Aquarius ondersteunt de introductie met een print- en tv-campagne.