Dienstenbond CNV

Principe Akkoord Sociaal Plan ANWB
14-12-2005

Vrijdag 9 december jl. heeft de CNV Dienstenbond een principeakkoord gesloten over een Sociaal Plan ANWB. Zoals aangekondigd in onze vorige info houden wij op woensdag 14 december as. informerende ledenbijeenkomsten in de jaarbeurs te Utrecht om 10.00 en 19.30 uur.

De tekst van het Sociaal Plan verschijnt deze week op www.cnvdienstenbond.nl. Het woord is vervolgens aan de leden. U kunt uw stembiljet tot 10 januari as. aan ons terugsturen.

Het Sociaal Plan zegt verder niets over hoe wij verder tegen de reorganisatie aankijken. De werkgever zal zijn plannen in adviezen aan de medezeggenschap kenbaar moeten maken. De (C)OR heeft daar een zware rol en kan negatief adviseren. CNV Dienstenbond ondersteunt de OR en zal zeer kritisch kijken naar plannen als uitbesteding e.d.

Ook het onderwerp 36 uur te werken en daarmee banen te redden valt niet onder het Sociaal Plan. Wij hebben dit plan ook aangekaart bij de werkgever en deze stond er welwillend tegenover. Het plan zal daarom verder worden uitgezocht.

Hieronder de belangrijkste punten van het Sociaal Plan:


- Werkzekerheidstraject: in plaats van ontslag op de uitstroommomenten worden medewerkers overcompleet en kunnen bij de ANWB in dienst blijven tot zij ander werk hebben. Wel moet iemand zich voldoende inspannen om aan werk te komen. Een werkzekerheidscommissie kan dit toetsen. De werknemer ontvangt tijdens dit traject begeleiding die gericht is op herplaatsing zowel binnen als buiten de ANWB. Op dit traject (scholing, kosten, eigen bedrijf oprichten enz.) wordt uitgebreid ingegaan in het SP.


- Stamrechtregeling: voor mensen die onder de A-regeling vallen (ingetekend op VUT) en boventallig worden of plaatsmaker zijn krijgen een kapitaal mee vanaf 58 jaar waarmee een uitkering van 80% (geïndexeerd) gehaald wordt tot aan pensioendatum (de VUT vervalt dan). Er hoeft geen WW te worden aangevraagd.


- Overcompleetheid ontstaat op grond van anciënniteit. Indien binnen een reorganiserend bedrijfsonderdeel (wat dit is wordt bepaald in de adviesaanvraag OR) in een groep van uitwisselbare functies meer dan 10 medewerkers overcompleet worden zal het afspiegelingscriterium worden toegepast.


- Passende functie: eerst word gekeken of iemand binnen de ANWB geplaatst kan worden. Zoniet dan wordt men OverCompleet en zoekt men in het herplaatsingtraject een functie. Indien een functie die qua opleiding, kennis en ervaring een passende functie is geweigerd wordt verlies je alle rechten uit het SP. Een functie die vrijwel passend is en een functiegroep lager is ingedeeld geeft bij weigering alleen nog recht op de exitregelingen van het SP. Een mogelijk aanvaardbare functie die twee functieschalen lager is mag altijd geweigerd worden.


- Vertrekpremie: een medewerker die de OC brief heeft ontvangen en voor de OC-status gaat vrijwillig vertrekt (hij krijgt hier minimaal zes weken tijd voor) ontvangt een vertrekpremie ter hoogte van de kantonrechterformule (factor 1) plus drie maandsalarissen.


- Aanvullingsregeling: de overcomplete medewerker die in dienst treedt bij een andere werkgever krijgt tussen de 10 en 25% van het salaris uitgekeerd over een periode van maximaal 60 maanden (tabel van som leeftijd en anderhalf maal de dienstjaren).


- Remplacantenregeling: een medewerker die niet als overcompleet is aangemerkt kan (ter beoordeling van de werkgever) plaatsmaken voor een overcomplete medewerker. De remplaçant vertrekt vrijwillig en krijgt hiervoor de vertrekpremie of de 58+ regeling. In het herplaatsingtraject is het stamrecht fiscaal echter niet mogelijk en bedraagt de vertrekpremie hooguit hetgeen de overcomplete medewerker zou krijgen.


- Salarisgarantie: bij (her)plaatsing binnen de ANWB in een lagere functiegroep wordt het salaris bevroren volgens artikel 4.9 van de paraplu CAO.

Een goed plan omdat gedwongen ontslag in beginsel niet voorkomt (tenzij iemand aantoonbaar niet zoekt naar nieuw werk als hij zijn baan kwijtraak), en omdat het plan grote verbeteringen bevat ten opzichte van het SBR en OBI (staffel aanvulling is beter en bijvoorbeeld de 58+ regeling).

Bovenstaand is natuurlijk zeer beknopt, de teksten komen nog, evenals een samenvatting van het plan. Wij hopen u en eventuele niet leden (misschien worden ze dan eindelijk lid, want anders heb je geen stemrecht) te zien op de informatiebijeenkomsten.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Bernard Jan de Groot 010-2651111 of email b.degroot@cnvdibo.nl