Gemeente Heerlen

Buurteconomie Heerlen maakt werk van een eigen bedrijf

100ste Starter trapt af in Heerlen

Sinds 2003 voert het Starterscentrum Zuid-Limburg in opdracht van gemeente Heerlen het project Buurteconomie Heerlen uit. Doel van dit project is om het ondernemerschap onder bewoners van de zogenoemde Urban-aandachtsgebieden te stimuleren. Zo levert het project een bijdrage aan het vergroten van de leefbaarheid en levendigheid in een aantal Heerlense wijken. Bewoners uit deze gebieden maken gebruik van intensieve begeleiding bij het opstarten van een onderneming. Ook bestaande ondernemers kunnen voor raad en daad aankloppen bij de twee ondernemersadviseurs van het project.

'Verantwoord omgaan met ondernemerschap' is de kernboodschap achter deze coaching. Het zijn de bewoners zelf die aan het werk worden gezet: ondernemingsplannen, financieringsvraagstukken en persoonlijke marketing zijn items waaraan gewerkt wordt. Uiteindelijk resulteert dit in bijna 25% van de aspirant ondernemers tot een eigen zaak. Dit kan variëren van meubelmaker tot schoonheidssalon en van buurtwinkel tot echocentrum. Het merendeel van de starters begint in de zakelijke dienstverlening, een deel in de detailhandel en de horeca plus een beperkte groep in de ambachten.

Wegens succes heeft gemeente Heerlen besloten om het project te continueren voor de jaren 2005 en 2006. Nu, in het najaar van 2005, bereikt het project een belangrijke mijlpaal: de 100ste starter heeft de deuren geopend van een eigen winkel. In de wijk Zeswegen is 'Kerori' verschenen, een gemaks- en tabakswinkel aan de Zeswegenlaan 279. Ron Mulders en zijn partner Marie Verhoeven bieden buurtbewoners een breed scala aan lectuur, wenskaarten, tabaksartikelen, telefoon- & buskaarten, kantoor- en kado-artikelen aan. Op deze manier wordt met een nieuwe economische activiteit een impuls gegeven aan de leefbaarheid van het winkelcentrum in Zeswegen.

Om stil te staan bij deze mijlpaal zal wethouder Prickartz op maandag 19 december 'Kerori' om 16.30 u officieel openen.

Met deze mijlpaal bereikt het project Buurteconomie Heerlen binnen drie jaar de doelstelling die voor vier jaar (2003 t/m 2006) was uitgezet: 100 gecreëerde arbeidsplaatsen middels een eigen bedrijf. Het succes van 'intensieve ondernemersbegeleiding & -coaching' is voor gemeente Heerlen en het Starterscentrum reden genoeg om op deze weg verder te gaan: ook in 2006 kunnen inwoners gebruik maken van de diensten van het project Buurteconomie Heerlen.

14-12-2005


---- --