Socialistische Partij

Deltaplan voor bodemsanering

14-12-2005 * Met meer dan 600.000 verdachte locaties in het land ontkomt de regering er niet aan om met een soort deltaplan tot snelle en veilige sanering te komen van vervuilde en gevaarlijke plekken in Nederland. Hoe langer we wachten, hoe groter de risico's worden. De schokkende gegevens omtrent de sterk verhoogde sterftekans aan mesothelioom voor mensen in het door asbest verontreinigde Goor (Overijssel) bewijzen dat risico's sneller en beter moeten worden ingeschat én aangepakt.

Tineke Slagter Dat stelde SP-senator Tineke Slagter dinsdag in de Eerste Kamer tijdens de behandeling van de wijziging van de Wet op de bodembescherming. Staatssecretaris Pieter van Geel erkende dat er nog veel werk gedaan moet worden. Een deltaplan zou volgens de staatssecretaris heel mooi zijn maar zo ver is het nog niet. Een eerste aanzet wordt naar zijn mening op dit moment door de regering met deze wetswijziging wel gegeven.

Naast sanering van gevaarlijke asbestplaatsen zijn er nog veel meer locaties die zorgen baren. Zoals de met cadmium vervuilde gebieden in Noord-Brabant (vaak afkomstig van afval van de beruchte zinkfabriek in Budel Dorplein) en de vele niet gesaneerde stortplaatsen, waaronder de beruchte stort van Troost bij nationaal park De Biesbosch, waartegen de SP al jarenlang actie voert.

De staatssecretaris zei in antwoord op de vragen van de SP-senator dat vóór 20 december voormalig asbestproducent Eternit uitsluitsel zal geven over medewerking aan een schadevergoeding voor slachtoffers van door asbest vervuilde paden en erven, iets waar de SP al lang op aandringt. In 2003 nam de Eerste Kamer al een motie van SP-senator Meulenbelt aan over een schaderegeling voor slachtoffers die geen aanspraak op bestaande regelingen kunnen maken. Voor werknemers die asbestmesothelioom oplopen, is al wel een regeling, tot stand gekomen, onder jarenlange druk van het in 1995 opgerichte comité Asbestslachtoffers en de SP, die in 1989 drie `asbestweduwen' hielp bij het geruchtmakende eerste proces tegen Eternit.

Eternit denkt verder na over de oproep van Van Geel mee te betalen aan de sanering van asbestvervuiling. Enkele weken geleden presenteerde SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen een tienpuntenplan: Afscheid van asbest, met suggesties voor de staatssecretaris hoe het `meest dodelijke milieuprobleem van Nederland' effectief aan te pakken..

Ook bij andere saneringen rekent staatssecretaris op medewerking van bedrijven die de vervuiling veroorzaak te hebben, zo zei hij in reactie op de vraag van Tineke Slagter hoe hij vervuilende ondernemers wil laten meebetalen: 'Juridisch kunnen we ze weliswaar meestal niet aanpakken, maar bedrijven hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarop wil ik ze aanspreken`. Zie ook:
* Dossier Asbest