Van Lanschot Bankiers


Topeconoom Olivier Blanchard spreker op 1e Van Lanschot Lecture

Prof. dr. Olivier Blanchard is de spreker op de eerste Van Lanschot Lecture die gehouden zal worden op 1 juni 2006 op de Universiteit van Tilburg (UvT). De titel van zijn lezing luidt: "Is there a Workable European Social and Economic Model?" Blanchard gaat in op de vraag of er een werkbaar Europees sociaal en economisch model bestaat en aan welke voorwaarden een dergelijk model dient te voldoen. Na de lezing worden twee prijzen uitgereikt: de Van Lanschot Scholarship en een Van Lanschot Prize, aan respectievelijk de beste bachelor- en masterstudent van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de UvT.

Organisatoren
De Van Lanschot Lecture is een initiatief van F. van Lanschot Bankiers NV en de Universiteit van Tilburg, waarbij jaarlijks een internationaal vermaarde hoogleraar op financieel-economisch terrein zijn visie geeft op ontwikkelingen in de economie. Met de organisatie van de Van Lanschot Lecture, Prize en Scholarship willen Van Lanschot en de UvT een actieve bijdrage leveren aan de internationale economische oriëntatie van de Nederlandse politiek, onderwijs en bedrijfsleven.

Olivier Blanchard
Olivier Blanchard bezit de Franse nationaliteit en heeft het grootste gedeelte van zijn carrière in de Verenigde Staten doorgebracht. Hij behaalde zijn Ph.D in de economie aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in 1977, waarna hij doceerde aan de Harvard Universiteit. In 1982 keerde Blanchard terug naar MIT. Momenteel is hij daar hoogleraar economie. Hij is een macro-econoom, die gepubliceerd heeft over vele onderwerpen, variërend van monetair beleid, speculatieve bubbles, rigiditeiten op de arbeidsmarkt tot transitieproblemen in voormalig communistische landen. Hij diende en dient verschillende regeringen en internationale organisaties regelmatig van advies en is auteur van vele boeken en artikelen in prestigieuze journals. Hij is Fellow en Council Member van de Econometric Society, lid van the American Academy of Sciences en lid van de Conseil d'Analyse Economique (Raad van Economisch Adviseurs) ten behoeve van de Franse minister-president. Blanchard zal worden ingeleid door Sylvester Eijffinger, hoogleraar European Financial Economics aan de UvT en lid van de Raad van Economisch Adviseurs van de Tweede Kamer.

Achtergrond Van Lanschot Lecture
Nederlandse beleidsmakers en ondernemers opereren steeds meer in een sterk veranderende internationale omgeving. De invloed van het buitenland op de beleidsvoering en het ondernemersklimaat in Nederland neemt hand over hand toe. Van Lanschot en de UvT hebben daarom het initiatief genomen voor de organisatie van een jaarlijks terugkerende lezing op financieel-economisch gebied. Met deze lezing beogen de organisatoren een impuls te geven aan het denken over actuele internationale economische ontwikkelingen bij beleidsmakers, ondernemers en vertegenwoordigers uit de financiële en academische wereld. De jaarlijkse lezingen zullen worden gehouden door internationaal vermaarde hoogleraren economie of bedrijfswetenschappen.

Van Lanschot Prize en Scholarship
Naast de Van Lanschot Lecture zullen er eveneens jaarlijks een Van Lanschot Prize en Van Lanschot Scholarship worden uitgereikt. De Van Lanschot Prize is bedoeld om de beste masterthesis van het academisch jaar bij de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de UvT te honoreren. De student die de beste thesis heeft geschreven ontvangt van Van Lanschot een bedrag van ¤ 5.000. De Van Lanschot Scholarship is bedoeld voor de beste bachelorstudent bij de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de UvT. Aan deze student stelt Van Lanschot een bedrag ter beschikking van ¤ 10.000 voor het volgen van een masteropleiding aan een buitenlandse topuniversiteit.

's-Hertogenbosch, 14 december 2005

F. van Lanschot Bankiers NV is de oudste onafhankelijke bank van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. De bank richt zich op een drietal doelgroepen: de vermogende particulier, het middelgrote (familie)bedrijf en de institutionele belegger. Van Lanschot staat voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, waarin integrale advisering, persoonlijke service en maatwerk centraal staan. Van Lanschot NV is genoteerd aan de Euronext Amsterdam Stock Market.


*****

Perscontacten Van Lanschot: Frank L. Bouman MM, Woordvoerder. Telefoon +31 (0)73 548 36 76; mobiel +31 (0) 6 549 146 87; e-mail F.Bouman@vanlanschot.com; fax +31 (0)73 548 33 49. Universiteit van Tilburg: Pieter Siebers, Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen. Telefoon +31 (0)13 466 20 00, E-mail: voorlichting@uvt.nl

Bezoek onze website voor meer informatie over Van Lanschot: http://www.vanlanschot.org