Vereniging Nederlandse Gemeenten

Praktijk moet uitwijzen of maatregelen onverzekerden afdoende zijn

De VNG heeft met belangstelling kennisgenomen van het rapport onverzekerden dat minister Hoogervorst 13 december 2005 naar de Kamer heeft gestuurd. De minister van VWS onderkent in zijn rapport dat in het nieuwe stelsel het risico op onverzekerdheid bestaat en noemt een aantal mogelijk maatregelen om dit zoveel mogelijk tegen te gaan. De praktijk moet uitwijzen of de door de minister genomen maatregelen afdoende zijn om onverzekerdheid tegen te gaan.

Volgens de VNG bieden de geïnventariseerde maatregelen geen sluitende oplossing voor de onverzekerdenproblematiek. Wij hopen dat het aantal onverzekerden met de maatregelen zoveel mogelijk afneemt. De komende maanden zal duidelijk worden of dit daadwerkelijk het geval zal zijn, aangezien gemeenten als eerste worden geconfronteerd met mogelijke problemen van de meest kwetsbare burgers.

De VNG is tevreden met de toezegging van de minister om gemeenten te compenseren voor de extra uitvoeringskosten die zij hebben door het inzetten van verschillende maatregelen. Gemeenten ontvangen hiervoor in 2006 een bedrag van vijf miljoen euro en drie miljoen euro structureel voor de periode daarna.

De afgelopen maanden heeft de VNG voortdurend de aandacht gevraagd voor de vrees van gemeenten dat met de invoering van het nieuwe ziektenkostenstelsel de problemen voor de kwetsbare burgers nog verder zullen toenemen. De gemeenten hebben een rol en taak als het gaat om de meest kwetsbare burgers.

Om onverzekerdheid zoveel mogelijk tegen te gaan heeft de VNG een aantal mogelijke maatregelen ingebracht in de Stuurgroep Onverzekerden:
* Signaleren van betalingsachterstanden, waarbij verzekeraars verplicht zijn om betalingsachterstanden te melden bij het Inlichtingenbureau die deze signalen vervolgens aan de gemeente doorspeelt. Gemeenten kunnen vervolgens passende maatregelen nemen.
* Zorgtoeslag rechtstreeks overmaken aan de zorgverzekeraar.
* Mogelijkheden voor gemeenten voor het inhouden van de zorgpremie op de bijstandsuitkering voor bepaalde risicogroepen.

De door ons voorgestelde maatregelen zijn door de minister overgenomen.