Productschap Diervoeder

Algemeen

Inleiding
Op 7 juni 2005 is het GMP+ certificatieschema diervoedersector 2006 vastgesteld. Deze versie vervangt de versie van 2003, en heeft daardoor een ingrijpende herziening ondergaan.

Dit was nodig om de volgende redenen:
a. De voormalige GMP+-standaarden waren gebaseerd op de ISO-9000:1994, in 2000 is er een nieuwe ISO-9001 standaard is gepubliceerd.
b. De voormalige GMP+-regeling was door de veelheid aan toegevoegde standaarden, rege-lingen en normen niet erg toegankelijk meer c. De GMP+-regeling werd meer en meer door buitenlandse bedrijven toegepast, waardoor de nationale aspecten soms problemen opleveren.
d. De vaststelling van de Verordening (EG) nr. 183/2005 van het Europese Parlement en de Raad van 12 januari 2005 tot vaststelling van voorschriften voor diervoederhygiëne, waarin criteria staan voor HACCP en gidsen voor goede praktijk.

Het GMP+ certificatieschema diervoedersector 2006 is vanaf 1 januari 2006 van kracht. De oude versie van 2003 komt per die datum te vervallen.

Indeling

Het gehele certificatieschema bestaat uit 3 groepen documenten (zie Inhoud GMP+ certifica-tieschema diervoedersector 2006), te weten:

A-serie
In deze documenten staan de voorwaarden voor de deelname aan het certificatieschema (certificatieprocedure, gebruik van beeldmerken, sancties, etc.). Ook de algemene lijst met definities en afkortingen is in deze serie opgenomen.

B-serie
In deze serie zijn de eigenlijke standaarden opgenomen. De belangrijkste standaard (B.1) geeft de eisen weer voor het borgen van diervoederproductie en producten. Daarnaast zijn er voor enkele bijzonder activiteiten aparte standaarden gemaakt. In deze B-serie is tevens een aantal bijlagen bij de verschillende GMP+-standaarden opgenomen. Vanuit de standaarden wordt verwezen naar deze bijlagen. Deze bijlagen bevatten aanvullende, specifieke eisen met betrekking tot bepaalde onderdelen van de standaard, bijvoorbeeld productnormen, directieverklaring, eisen aan identificatie en traceerbaarheid, versleping en inkoop.

C-serie
Deze documenten bevatten eisen en voorwaarden over het toezicht, certificatie en de sancties.

Implementatie
Het GMP+ certificatieschema diervoedersector 2006 wordt gezien als een vernieuwing van de GMP+ certificatieregeling van 2003. Deelnemers aan de huidige regeling kunnen soepel en zonder veel extra inspanning en kosten overstappen op het nieuwe certificatieschema en de nieuwe standaarden.

Daartoe is een overgangsregeling opgesteld: Verordening tot intrekking van verordening PDV certificatie GMP diervoedersector. In deze overgangsregeling is vastgelegd dat een GMP certificaat dat volgens de Verordening PDV certificatie GMP diervoedersector 2003 is verleend en waarvan de geldigheidsduur bij de inwerkingtreding van het GMP+ certificatieschema diervoedersector 2006 nog niet is verstre-ken, voor de resterende tijd omgezet wordt naar een overeenkomstig GMP+ certificaat volgens het GMP+ certificatieschema diervoedersector 2006. Een transponeringstabel voor de GMP+-standaarden kunt u vinden in het submenu onder "Vraag- en Antwoordlijst".

Een GMP13-certificaat waarvan de geldigheidsduur bij de inwerkingtreding van het nieuwe GMP+ certificatieschema nog niet is verstreken, kan tot uiterlijk tot 31 december 2006 worden verlengd. GMP13-certificaten vervallen uiterlijk per 31 december 2008. Een GMP13-certificaat dat bijvoorbeeld op 1 oktober 2006 wordt verlengd is dus nog maximaal 2 jaar en 3 maanden geldig.