Koninklijk Horeca Nederland

Topkoks aan het werk op kookdemonstratie 'East meets West'

Persbericht 12 december 2005
Horecava 2006
Topkoks aan het werk op kookdemonstratie 'East meets West' Geef een Chinese én een Nederlandse topkok dezelfde ingrediënten; wat wordt dan het culinaire resultaat? Op de kookdemonstratie 'East Meets West' laten Jonnie Boer, Cees Helder en Edwin Kats samen met 3 kookmeesters uit China dit zien. Bezoekers kunnen zelf zien waartoe andere technieken en kruiden leiden. En of de oosterse en westerse keuken alleen maar verschillen hebben of ook overeenkomsten. De Chinese topkoks zijn voor het eerst in Europa en dat maakt deze culinaire ontmoeting extra bijzonder. Daarnaast nemen ze een collega mee die gespecialiseerd is in bamitrekken, een oud ambacht in China. East Meets West vindt plaats op maandag 9 januari 2006, in het Aziatisch paviljoen van Horecava 2006.

Cees Helder van Parkheuvel gaat aan de slag met lamsvlees, Jonnie Boer van De Librije komt met een Nederlands tarbotgerecht en Edwin Kats richt zich op de vegetarische keuken met paddestoelen. Deze Nederlandse topcuisiniers koken gelijktijdig met hun Chinese collegas die hetzelfde hoofdingrediënt gebruiken. zodat de bezoeker zelf kan vergelijken. Vanuit China worden hiervoor drie topchef-koks ingevlogen, ieder veelvuldig prijswinnaar en afkomstig uit de hoogste kookregionen in China . Xiong Zhou leidt tevens jonge koks op en is o.a. onderscheiden met de titel Chinese Meester in de Kookkunst. Hao Qu verzorgt de keuken van de Chinese president en heeft de Franse titel van Internationale Grootmeester in de Kookkunst. De derde kok, Sun Lixin heeft de veelzeggende bijnaam in China: God van de Keuken. Tijdens de kookdemonstratie geeft Yu Lianghong, een demonstratie hoe je van 30 kg deeg dunne bami draait voor 250 personen.

De presentatie is in handen van meesterkok Angelique Schmeinck als vertegenwoordigster van de Westerse keuken en mevrouw Yuen voor de interpretatie van de Oosterse keuken.

East Meets West is een initiatief van de sectoren Restaurants en Chinees-Indische Bedrijven van Koninklijk Horeca Nederland. Zij willen hiermee kennis en ervaring uitwisselen tussen twee verschillende culinaire culturen en dat zichtbaar maken voor een breed publiek. Daarom kijkt East Meets West ook naar de culinaire geschiedenis en laat daarbij de verschillende kookstijlen tot leven komen.

Aziatisch Paviljoen
East Meets West maakt onderdeel uit van het Aziatisch Paviljoen. Hierin participeren leveranciers van specifieke producten voor Aziatische ondernemers en restaurants met een Aziatische keuken. Vooral China is goed vertegenwoordigd, maar ook andere landen uit de regio komen aan bod. Op het paviljoen worden ook de andere beursdagen kookdemonstraties gehouden, maar dan alleen met Oosterse producten. Op dinsdag is dat Patriek Cai uit Bennebroek met een moderne Chinese kookdemonstratie. Woendag toont de de heer Huiyong Chen uit Rotterdam de fijne Chinese kookkunst, donderdag is de demonstratie in handen van de heer Sun uit Amstelveen.

---

Noot voor de redactie -