Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, 14 december 2005

Wageningen ethiek centrum van start

Op woensdag 14 december 2005 is het Wageningen Ethiek Centrum opgericht. Rector magnificus prof.dr. Martin Kropff van Wageningen Universiteit gaf het startschot. Het centrum wil de ethische reflectie over lastige wetenschappelijke vraagstukken, zoals over proefdieren of bio-industrie, gezond of ongezond leven of de keuzes tussen natuur en economie, stimuleren. Een en ander moet doorklinken in het onderwijs aan de universiteit. Het centrum wil ook ethisch onderzoek coördineren en de dialoog aangaan met maatschappelijke groeperingen.

Typische ethische vragen voor Wageningers zijn: In hoeverre mogen we dieren als proefdieren gebruiken? Wat is een humane behandeling van kippen, varkens en koeien in de bio-industrie? Moet ontwikkelingshulp altijd? Wanneer moeten auto's en vliegtuigen wijken voor de natuur? Mogen mensen ook ongezond eten en leven? En: Wie bepaalt hoe het eten van de toekomst er uit ziet? Het Wageningen Ethiek Centrum, dat zich over deze en soortgelijke vragen wil buigen, staat onder leiding van de hoogleraren dr. Michiel Korthals, Toegepaste filosofie, dr. Elsbeth Stassen, Dier en samenleving, en dr. Frans Brom, Ethiek van de levenswetenschappen.

Een van de eerste activiteiten van het centrum is de organisatie van zogeheten BuffetPensants, waarbij onder het genot van een goede maaltijd, lezingen worden gegeven door gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland en waarbij over hun inleidingen wordt gediscussieerd. De eerste bijeenkomst is op woensdag 18 januari 2006 in Hotel Restaurant De Wageningse Berg, Generaal Foulkesweg 96, Wageningen. Spreker is prof. dr. Hans Achterhuis van de Universiteit Twente. Voor de latere bijeenkomsten heeft het Wageningen Ethiek Centrum onder meer uitgenodigd Peter Singer over dieren, Thomas Pogge over mondiale rechtvaardigheid, Larry Busch over internationale handel en Derek Bok en Martin Kropff over commercialisering van de universiteit.