Het Nederlandse Rode Kruis

14 december 2005
Pakistan: hulp verlenen in winterse omstandigheden


---

De temperatuur daalt. Sneeuw en slagregens maken het transport van hulpgoederen steeds moeilijker. Het Rode Kruis blijft proberen mensen in afgelegen gebieden te bereiken. Teams van hulpverleners worden door helikopters afgezet in de bergen. Zij distribueren wintertenten, dekens, dekzeil, zeep en medicijnen.

Desnoods te voet
De laatste drie weken heeft het internationale Rode Kruis 14 afgelegen dorpen bereikt en 7447 mensen geholpen. Ook via de wegen worden met jeeps en muilezels hulpgoederen vervoerd. En als het niet anders kan, lopen de teams soms urenlang naar de afgelegen dorpen.


---

Er zijn nog steeds mensen in afgelegen dorpen die we nog geen hulp hebben gehad. We moeten ze bereiken voordat mensen sterven door de extreme weersomstandigheden. Vooral ouderen en kinderen lopen risico., vertelt Flemming Nielsen, het hoofd van de operatie van het internationale Rode Kruis in Pakistan.

Wederopbouwfase
We beginnen ook aan hulp op de langere termijn. Gedurende de wintermaanden zullen we de overlevenden materiaal en gereedschap geven om hun huis te herbouwen. Ook hebben ze psychologische steun nodig om deze ramp te boven te komen.


---

In de eerste fase vlak na de ramp zijn het vaak de mensen ter plekke die een sleutelrol spelen. Dat blijkt ook uit het verhaal van Ejaz Ahmed Khan, een 52-jarige vrijwilliger bij de Pakistaanse Rode Halve Maan. Het lukte hem vlak na de ramp zijn stadsgenoten te mobiliseren om hulp te verlenen.

Veel saamhorigheid
Er waren nog geen hulpverleners gearriveerd en we waren op onzelf aangewezen. We zochten naar mensen die nog onder het puin lagen en we verzorgden de gewonden. We deelden dekens, kleding en voedsel uit. De saamhorigheid was hartverwarmend. Nu, meer dan een maand later werkt Ahmed Khan nog steeds de klok rond.

Het aardbevingsgebied in Pakistan werd op dinsdag 13 december opnieuw door een aardbeving getroffen. Er zijn nog geen berichten over nieuwe slachtoffers en schade in het gebied.