Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 14 december 2005 C098

Vertrouwen in college B&W stabiel, naamsbekendheid gestegen

Bijna twee van de drie Nijmegenaren heeft vertrouwen in het college van B&W. Het meeste vertrouwen hebben jongeren, hoger opgeleiden, mensen met veel interesse in gemeentepolitiek en de stemmers op de collegepartijen. De naamsbekendheid van de collegeleden is in vergelijking met voorgaande jaren licht toegenomen. Dit blijkt uit de vijfde jaarlijkse Bestuursmonitor. In deze monitor is voor het eerst ook naar de bekendheid van gemeenteraad en gemeenteraadsleden gekeken.

In 2002 verscheen de eerste Bestuursmonitor. Duizend Nijmegenaren worden jaarlijks onder andere bevraagd op hun kennis van en waardering voor burgemeester en wethouders. Uit de antwoorden blijkt dat 61% van de Nijmegenaren veel of een beetje vertrouwen in het college heeft. Binnen deze groep steeg het aandeel "veel vertrouwen" licht, na een daling in de vorige twee jaren. Dit jaar werd voor het eerst ook de bekendheid van gemeenteraadsleden gemeten. 87% van de Nijmegenaren kent geen enkel raadslid bij naam. De groep die weinig vertrouwen heeft in de gemeenteraad is ongeveer even groot als de groep die weinig vertrouwen heeft in het college. Van de 15% ondervraagden die weinig vertouwen in het college hebben zegt bijna de helft in het algemeen wantrouwen te hebben ten opzichte van politici.

Van het college is de burgemeester het meest bekend. Meer dan driekwart van de Nijmegenaren noemt haar naam. Van de wethouders is Depla verreweg de bekendste met een score van 48%. Per persoon variëren de score van de overige wethouders tussen de 5 en 13%. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met vorig jaar.

Om een beeld te krijgen over de stijl van besturen , zijn weer zeven stellingen voorgelegd. Het antwoordpatroon op deze stellingen blijft vrij stabiel. Alleen op de uitspraak "burgemeester en wethouders zoeken veel contact met burgers" wordt elk jaar positiever gereageerd.

Verder blijkt uit de Bestuursmonitor dat meer dan driekwart van de Nijmegenaren belangstelling heeft voor Nijmegen 2000. Dat is 10% meer dan verleden jaar en 20% meer dan in 2003. De belangstelling voor de eigen wijk, de binnenstad en de Waalbrug is iets afgenomen.

Verleden jaar werden de uitkomsten uit de Nijmeegse Bestuursmonitor voor het eerst vergeleken met de resultaten van de Belevingsmonitor in Rotterdam. Vijf onderwerpen kwamen in beide steden aan de orde. Bij alle vijf de onderwerpen (vorig jaar vier) zijn Nijmegenaren positiever over hun stadsbestuur dan de Rotterdammers.

Rapportcijfers
In de waardering voor het college zijn de Nijmegenaren zeer stabiel. De burgemeester scoorde een 7,1. Dat was in de voorgaande Bestuursmonitors steeds een 7 of een 7,1. De waardering voor de burgemeester is in alle geledingen van de maatschappij (jong, oud, hoge inkomens, lage inkomens) ongeveer gelijk. Het college werd beoordeeld met een 6,7. Dit rapportcijfers schommelde de afgelopen jaren tussen 6,5 en 6,7. De waardering voor het college was bij stemmer op collegepartijen een 7 en bij stemmers op een andere partij een 6,4.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 2382