Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 13 december 2005 c088

Preventiebeleid Brandweer Nijmegen leidt tot minder branden

De brandweer in Nijmegen gaat zich meer op het voorkomen van branden en rampen richten. Voorlichting, controle en advisering, maar ook een betere samenwerking met andere directies binnen de gemeente, politie, andere brandweerkorpsen en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen kunnen de kans op brand en ongevallen bij brand verder verkleinen.

Deze verandering van de taken van de brandweer is een logische volgende stap in een ontwikkeling die al langer gaande is. Vanuit het besef dat voorkomen beter is dan blussen, is de aandacht voor preventie de laatste jaren al enorm toegenomen. Dit is versterkt door de dramatische gevolgen van de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam.

Door die extra aandacht voor preventie en door brandveiliger bouwen daalt het aantal woningbranden in Nederland al sinds 1997. In Nijmegen is het aantal branden de afgelopen drie jaar met zo'n 20 procent gedaald, van 885 brandmeldingen in 2001 naar 684 brandmeldingen vorig jaar. Anders gezegd: preventiebeleid loont. Het is niet alleen beter voor inwoners en bezoekers van de gemeente dat brand wordt voorkomen, ook de brandweerlieden hoeven minder tijd aan het blussen te besteden.

Het aantal risico's dat de samenleving met rampen en ernstige ongevallen te maken krijgt, neemt niettemin toe. Ook de bereidheid in de samenleving om te investeren in veiligheidsmaatregelen is tegelijkertijd toegenomen. De taken van de brandweer zijn daardoor de afgelopen jaren sterk veranderd.

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen kiest er voor deze veranderende rol van de brandweer verder te versterken. Burgers, bedrijven en instellingen krijgen daardoor nog meer dan in het verleden te maken met de brandweer, die daarmee ook zichtbaarder wordt in de samenleving. Zo wordt bijvoorbeeld ook de uitrukdienst ingezet voor preventietaken.

De brandweer gaat zich ook nog meer op haar kerntaken richten. Het onderhoud van bijvoorbeeld brandweerauto's wordt voortaan uitbesteed. De tijd die vrijkomt, wordt enerzijds ingezet om voorlichting te geven. De brandweer wil ook meer tijd investeren in het permanent actuealiseren van de kennis van de veranderende stad. Nieuwbouw, herstructurering en veranderingen in bedrijven of weggebruik vereisen aanpassingen van bestaande aanvalsplannen bij branden of grote ongevallen. Een altijd actuele kennis hiervan verhoogt de slagkracht van de brandweer in dat soort situaties.

De brandweer zal haar expertise ook nog meer dan nu aanbieden aan bijvoorbeeld aan organisaties als de politie en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen en bedrijven en instellingen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer 024-3292380